Tilburgse kermis 2015: geen hooggaatie, wel hoogvliegers

Vandaag maakte de gemeente Tilburg de voorlopige lijst met attracties bekend die op de Tilburgse kermis van 2015 een plaats is gegund.

Het is een mix tussen een aantal nieuwkomers en bekende toppers, zoals de Inversion XXL op de Heuvel, de Commander op het NS-Plein en bijvoorbeeld een breakdance op de Paleisring. Nieuw zijn onder meer de Encounter op het Piusplein en de Free fall op de Heuvel. Bijzonder is de Tagada, deze komt over uit Engeland en is daar, maar ook in Duitsland al jaren razend populair. Of de nuchtere Hollanders deze heen-en-weer-dol-draai-machine ook gaan waarderen is natuurlijk even afwachten.

Gemeente

Wethouder Erik de Ridder zei vandaag: “We gaan er voor zorgen dat de kermis van 2015 ook weer een geweldige wordt voor de meer dan een miljoen bezoekers die we verwachten. Onze ambitie is om samen met de kermis- en horecaondernemers een kermis te blijven organiseren die voor iedereen een enorme aantrekkingskracht houdt. ivermectin dog wormer over the counter Voor zowel bezoekers als ondernemers. does ivermectin absorb transdermally? Kermissen hebben te maken met teruglopende inkomsten en er komen minder bezoekers. Dat is een landelijke trend die we ook in Tilburg zien. comprar stromectol sin receta en españa In het najaar van 2015 presenteren we een nieuw plan waarmee de Tilburgse kermis vooruit kan. Dat maken we samen met de inwoners van de binnenstad, de horeca en de exploitanten.”

Afwachten wat dat plan gaat worden, want hij heeft natuurlijk de grillen van zijn voorganger nog wat tegen zich. Die beloofde steevast de beste kermis van de Benelux en zag vervolgens de opbrengst van de kermis in 4 jaar tijd met bijna een miljoen euro terugvallen tot nog slechts de helft van de recordopbrengst van 2010. Iets wat zich dit jaar dan wel eens zou mogen vertalen in lagere ritprijzen.

Het centrum van Tilburg is al een aantal jaar aan het veranderen en er liggen nog veel veranderingen in het verschiet. Niet alles is ten nadele van de kermis, maar een aantal – nog wilde – plannnen is dat wel. Het zou zomaar kunnen dat voor de kermis van 2016 het Koningsplein niet meer beschikbaar is (markthal), het Willemsplein wegvalt (groen rond het gemeentehuis) en de Besterd uit de route gesneden is (nieuwe route achterzijde station) en dus de kermis voortaan net als vroeger dus stopt op het Stadhuisplein. Het “rondje kermis” wat de gemeente ook graag zou willen zien is dus nog lang niet zeker.

Reuzenrad

Wie de lijst eens op zijn gemak doorleest, komt tot de conclusie dat op deze – voorlopige – lijst een Reuzenrad ontbreekt. De echte Tilburgers zullen roepen dat het ongehoord is, dat het bij de kermis hoort als een oliebollenkraam. Feit is dat tijdens de editie van 2013 uiteindelijk weiningen het rad echt een groot gemis vonden. Er zijn andere, hogere, attracties die je voortaan een uitzicht over de kermis bieden. Misschien iets minder geschikt om met het hele gezin in te gaan, maar een Reuzenrad is niet meer het letterlijke hoogtepunt van de kermis. Wijzelf behoren tot de liefhebbers die een rad wel op zijn plaats vinden, maar ieder jaar een hoger rad uit de hoed toveren is natuurlijk ook niet mogelijk en binnen Nederland zijn er eigenlijk ook nog maar twee of drie die met een mooi Reuzenrad rondreizen.

Roze Maandag

Wat sommigen ook opvalt is de terugloop op de Roze Maandag, hoewel de gemeente en de organisatie nog wel pogen te roepen dat er nog steeds meer, of in ieder geval eenzelfde aantal bezoekers op af komt, weten de bezoekers van de kermis dat dit niet juist is. Het zijn niet alleen de exploitanten die soms wat extra meters op hun affice vermelden.
Twee jaar geleden een enorme hitte, afgelopen jaar hoosbuien. Het zat de roze maandag niet mee. Daarbij kwam dit jaar ook nog de mislukte en door velen niet begrepen publiciteits-stunt van de organisatie die de gemeente eerder schaadde dan het evenement zelf goed deed. En dat terwijl ze net een mooie subsidie hadden gekregen omdat ze de stad zo mooi zouden promoten. De dragqueens van tien jaar geleden lopen niet meer de hele kermis over, op de drukke knelpunten stappen mensen ook niet meer de attracties in en dus mogen we stellen dat de maandag waarop de gemeenschap zich in alle uitingen op de kermis kon laten zien, verworden is tot een feestje voor de horeca.

Een van de toppers van vorig jaar in actie:
https://www.youtube.com/watch?v=TE9ceitQWtU

Binnenstad als kermisterrein

Het kermislint biedt een mooi en gevarieerd aanbod. De bierhal is weg op het Koningsplein en de topattracties zijn dit jaar ook daar en op de Besterd te vinden.
Van 17 tot en met 26 juli 2015 wordt de binnenstad van Tilburg omgetoverd tot kermisterrein. Over een 3 kilometer lang lint door de binnenstad, kunnen bezoekers genieten van opnieuw meer dan 200 attracties. De vaste tradities en themadagen die de Tilburgse Kermis bijzonder maken zijn er ook in 2015 weer. Zoals de Roze Maandag, Blauwe Zondag, de grote Nostalgische Kermis, de kermisexpositie in het Paleis Raadhuis, de kermis-mis op de 1e zondag en de begrafenis van de kermis met het afsluitend vuurwerk.

error: Content is protected !!