Lauran Wijffels (journalist)

Lauran Wijffels is journalist en schreef mee aan enkele boeken die, onder meer, over de kermis in Tilburg gaan (“Veel vermaak en weinig wol”, “Draaiboek van een kermisgek”, “Tilburgse kermis 1950-2000” & “De kermis achterna”)

Hij stelde zijn speech beschikbaar die hij mocht uitspreken in de zomer van 2004, tijdens een receptie voor exploitanten.

Tilburgse kermis: hoe nu verder?
Hoe moet het nu verder met onze mooie Tilburgse kermis? Moet ie nog groeien? Hoe zou het zijn om de kermis door te trekken richting sfeervolle Oude Markt? Moet ie krimpen? Tjakka, het kille Koningsplein er toch maar af? Moet ie langer? De Nederlandse Kermisbond opperde een paar jaar geleden al om er een tweede maandag aan vast te knopen. Of moet ie juist korter? De extra vrijdagavond er weer af omdat kermisvieren tussen ronkende pakwagens en zwoegend kermisvolk schuldgevoel oplevert? Het kan letterlijk alle kanten op met onze mooie Tilburgse kermis.

Dames en heren. Ik had het met u vanavond willen hebben over de kwalificatie: ‘grootste kermis van de Benelux’. Is die grote omvang dan zo belangrijk? Of moeten we ook eens naar de binnenkant kijken, naar de kwaliteit: ‘Beste kermis van de Benelux’. Staat er – ik roep maar weer eens wat – elk jaar niet ont-zet-tend veel gok of gok-gerelateerd spul in Tilburg?
En dreigt de Tilburgse kermis zo langzaamaan niet schier onbetaalbaar te worden voor Jan Modaal? Ik had met u vanavond willen bespreken dat je wel kunt roepen dat je ‘de grootste kermis van de Benelux’ bent, maar misschien is Tilburg onderhand ook wel de duurste. En de stad Luxemburg, gezegend met een kleurrijk kermispalet, ligt zelf al jaren op de loer om zeker de beste van de Benelux te worden.

Ik had het met u vanavond graag willen hebben over de vraag of de Tilburgse gemeente hier dan misschien iets aan zou kunnen doen. Elk jaar honoreert de gemeente originele inschrijvingen met een plaatsje en geeft primeurs vaak voorrang. Maar hoe komt het dan toch dat er elk jaar weer primeurtjes wegblijven? Maakt de gemeente het die originele inschrijvers niet wat al te gemakkelijk om zich – op het laatste moment nog even snel – terug te trekken?

Dames en heren. Ik had u willen vertellen dat er twee kermisbonden in Nederland bestaan, die mordicus tegen werving van buitenlandse kermiszaken zijn, die kostbare vierkante meters in Tilburg opslokken en er met de hoofdprijs vandoor gaan. Ik had u graag willen vertellen dat ik uit zeer betrouwbare bron heb vernomen dat gokvermaak juist heel weinig plek beslaat en altijd bereid is de hoofdprijs te betalen. En dat een knusse binnenstad zoals Tilburg nu eenmaal zo zijn beperkingen heeft voor wat betreft het plaatsen van super-mega-attracties.

En tot slot had ik u willen vragen: wie-o-wie zorgt er volgende week zondagavond voor dat alle kermisexploitanten om precies 22.00 uur hun muziek verstommen en hun attracties sluiten? Ach, ik had vanavond nog veel meer willen zeggen. Maar onze spreekstalmeester hier kwam net naar me toe en zei: ‘Wijffels, je hebt precies vier minuten voor je kletspraat en daarna gaat de show wel verder’.

En – helaas – die vier minuten zijn nu om…

Lauran Wijffels

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!