Peter Theunisz

Geïnterviewde: Peter Theunisz
Attractie: Discovery
Datum: 30 december 2002
Plaats: Veemarkthallen te Utrecht

Vraag 1:Hoe bent u op het idee gekomen om de Discovery te gaan exploiteren?

Peter: We hadden eerst zelf een draaimolen die we exploiteerden, maar die brandde eind 1999 totaal af. Hierna moesten we dus iets anders gaan verzinnen. Op een dag kwamen wij Tonnie Kroon tegen, de toenmalige eigenaar van de Discovery, in Groningen bij de oliebollenkraam en we raakten aan de praat. Van het een kwam het ander en toen kochten we de Discovery.

Vraag 2:Hoe bent u op het idee gekomen om een recordpoging aan te gaan?

Peter: Robert Hoekstra is een jaar bedrijfsleider geweest bij de toenmalige Discovery van Piontek. Hierdoor kwam hij op het idee om het te gaan doen, waar ik mee instemde. Toen we eenmaal ja hadden gezegd konden we niet meer terug en zijn alle voorbereidingen begonnen.

hieronder heb je HEM de organisator van het hele gebeuren rondom de recordpoging:

Vraag 3:Hoe heeft u zich hierop voorbereid?

Peter: Door van de zomer op allerlei kermissen veel te oefenen en veel try-outs te doen. Verder natuurlijk de beste mensen selecteren voor de grote dag. Met de speciale oefendagen van de recordpoging kwamen er echter niet zoveel mensen die mee wilden werken waardoor we niet met een volbezette gondel konden oefenen en dus niet konden meten hoe de armen anders zouden reageren met meer mensen er in.

Vraag 4:Wat ging er mis de bewuste avond?

Peter: Door alle commotie eromheen ben je toch een stuk zenuwachtiger. Je beseft je dat het op dat moment moet gebeuren en dat er toch een hele taak op je schouders ligt.
Daarbij komt nog dat de twee armen niet synchroon lopen met elkaar waardoor je veel correcties moet doen. Ben je bij één van deze correcties iets te laat dan krijg je de machine al niet meer over de kop.

Vraag 5:Had u van te voren verwacht dat het zou gaan lukken?

Peter: Ik had het natuurlijk wel gehoopt, maar ik wist dat het ene hele moeilijke taak was om te klaren. Ik had zelf niet verwacht dat het zou gaan lukken.

Vraag 6:Als u zelf een attractie mocht kiezen om te exploiteren welke zou dat dan worden en waarom?

Peter: Ik zou een attractie willen die simpel is qua opbouw en afbouw en waar een gevarieerd programma in zit. Deze attractie moet zeker van KMG komen. Ik denk hierbij aan een grotere uitvoering van de Extreme, bijvoorbeeld een 32-zitter of aan een Tango.

Vraag 7:Wat vindt u de beste kermis om te staan als exploitant en waarom?

Peter: Er zijn enkele kermissen waar ik graag sta:
Roermond, omdat dit een hele gezellige kermis is met veel gevarieerd vermaak.
Verder horen ook Venray, Hoorn en Alkmaar bij de favorieten, omdat deze kermissen lekker in de binnenstad staan en daardoor wordt er ´s avonds een hele gezellige sfeer gecreëerd.

Vraag 8:Wat vindt u zelf van uw attractie?

Peter: Mijn attractie is zeer uniek. Ik was de eerste met aqua-fun. L Snep heeft dit erna van mij overgenomen, maar hij exploiteert zijn zaak heel anders dan dat ik doe. Verder kun je in mijn attractie een grote variatie qua ritverloop maken. Bij een Polyp of een Break Dance druk je op een knopje en de machine draait elke keer elke rit het zelfde rondje. Bij mijn attractie kan ik het ritverloop zelf samenstellen en daarom is mijn attractie ook zo uniek. Bij het samenstellen van de rit kijk je gewoon naar je klanten. Zijn deze opgewassen tegen een extreme rit dan maak je er een mooi schouwspel van, zie je dat er veel kleinere kinderen in zitten die twijfelde of dat ze wel durfde, dan maak je een iets voorzichtigere rit.

Hier dan de eigenlijke oorkonde, sorry voor de hele vage foto!

Vraag 9: Wat vindt u zelf de mooiste Nederlandse attractie op dit moment?

Peter: Deze vraag sluit bij mij direct aan op vraag 6. De Extreme en de Tango vind ik de mooiste machines op dit moment.

Vraag 10: Stel u zou door ziekte of zoiets dergelijks de kermis moeten verlaten, wat zou u dan gaan doen?

Peter: Ik zou me toch bezig gaan houden met de kermis maar dan via een andere invalshoek. Welke invalshoek is mij volstrekt onduidelijk.

Vraag 11: Wat was uw eerste werk op de kermis als kind zijnde?

Peter: Vroeger werkte ik bij mijn ouders die verschillende attracties hebben gehad. Ik reisde met mijn ouders mee met onder andere:
-Bumperspel
-Pusher
-Rotario
-Vliegtuigmolen
Hierna kreeg ik mijn eerste eigen attractie een draaimolen. Deze brandde dus eind 1999 helemaal af waarna ik de Discovery kocht.

Peter wilde het volgende nog zeggen met betrekking tot de recordpoging:
Dhr. Pullman die het huidige record had gevestigd is donderdag persoonlijk in Utrecht geweest om te bekijken hoe ik ervoor stond ten opzichte van de recordpoging en wenste me succes voor zaterdagavond.

Verder wil ik, Peter Theunisz, nog enkele mensen bedanken met betrekking tot de recordpoging :

-Ten eerste natuurlijk Robert Hoekstra die alles georganiseerd en geregeld heeft.
-Ten tweede natuurlijk KMG, want zonder hen had de recordpoging ook zeker niet door kunnen gaan
-Ten derde de organisatie van Kerstland Utrecht, want zonder hun toestemming hadden wij eveneens niets kunnen beginnen.
-Ten slotte natuurlijk de EHBO die ons wilden bijstaan in onze recordpoging.

Nu ga ik me eerst bezig houden met het onderhoud van mijn attractie. In het begin van het nieuwe seizoen gaan we weer rustig aan beginnen met de voorbereidingen voor een nieuwe recordpoging!

error: Content is protected !!