EEN BONTE REIS DOOR DE KERMISHISTORIE

KERMISEXPO TILBURGSE KERMIS 2024

Met dit thema brengt de Stichting Kermiscultuur tijdens de Tilburgse kermis van 2024 de kermishistorie op een zeer beeldende wijze voor het voetlicht.

Elk jaar organiseert de Stichting onder auspiciën van de gemeente Tilburg een expositie over het wel en wee van de kermis van ver verleden tot heden. In een fraaie spiegeltent, gepositioneerd op de nostalgische kermis op het Besterdplein, komen alle (historische) facetten van de kermis in beeld.

Foto’s

Dit gebeurt onder andere door het tentoonstellen van meer dan 500 foto’s met uniek beeldmateriaal vanaf 1870. Deze foto’s zijn onderdeel van de omvangrijke fotocollectie van de Stichting, beheerd door Hennie van Oers.

Hennie heeft deze foto’s geselecteerd op hun historische waarde en nostalgisch karakter. Omdat er nog zoveel mooie waardevolle foto’s zich in het archief bevinden en Hennie deze graag wil delen, heeft hij besloten hiervan een boek uit te brengen.

Boek

Dit boek, getiteld “Een bonte reis door de kermishistorie” zal zijn introductie hebben tijdens de Expo en daar dan ook te koop zijn. Het boek bevat 1175 foto’s over attracties en kermisfamilies in de negentiende en twintigste eeuw. waarbij Hennie ook evenveel toelichtingen heeft gemaakt. Overigens gaat Hennie nog twee delen meer vervaardigen zodat er uiteindelijk in feite één boek ontstaat bestaande uit 3 delen.

Verder zullen ook diverse modelbouwers op de Expo aanwezig zijn met de door hen zelf ontworpen en gebouwde attracties. Met een ongelooflijk oog voor detail en gelijkenis geven deze modellen ieder op hun eigen wijze een uniek beeld van de kermis door de jaren heen.

Kijkwerk

Dit jaar kan de Expo nog meer beeldend worden omdat er na vele jaren van afwezigheid weer zogenaamd kijkwerk aanwezig zal zijn. Tot in de jaren 70-80 van de vorige eeuw waren er nog kermisattracties te vinden met curiositeiten zoals de dame met de baard, het zwevende meisje en bijvoorbeeld het meisje zonder hoofd.

De Stichting is erin geslaagd “Het meisje zonder hoofd” op te laten treden gedurende de Expo. Een unieke entiteit die je niet mag missen en ook nooit meer terug zal komen.

Ga op reis op de Tilburgse kermis door een bezoek te brengen aan de Expo en je laat je op deze reis verwonderen door al dat moois dat de kermis bracht, maar ook nog brengen zal.

De entree voor dit evenement is gratis.

namens Stichting Kermis Cultuur

Bekijk Stichting Kermis-Cultuur ook op Facebook – LINK

error: Content is protected !!