Gunnen en Pachten

Over Gunningen, verpachten, kortom, hoe komen de attracties op de kermis terecht… روبرت ليفاندوفسكي

In het najaar plaatst de gemeente een advertentie dat de kermis er weer aan komt. Hierin staan enkele voorwaarden en kunnen exploitanten een inschrijfformulier aanvragen.
Hierop moeten ze zaken invullen als: de afmeting van hun attractie, het gewicht, op welk plein ze willen staan en hoeveel ze daarvoor over hebben, want in Tilburg krijgen normaal gesproken de hoogste bieders plaats.

De “verpachting” zoals dat inschrijven heet, is openbaar. Ieder jaar worden in januari alle inschrijvingen voorgelezen. Dat zijn er vaak rond de 800, dus dat is een hele zit voor de mensen.

De volgende stap is het “gunnen”. De pleinen worden ingedeeld en de exploitant krijgt een vergunning, in de kermiswereld gewoon “gunning” genoemd.
De gemeente bepaald wie waar komt te staan, maar zal niet (of anders in overleg) afwijken van de plaats die is opgegeven. Een Breakdance die inschrijft voor een plaats op de Heuvel, komt niet zomaar op het Koningsplein te staan. لعبات امم اوروبا

Soms schrijven exploitanten in op meerdere kermissen of pleinen en komt het dus voor dat er wijzigingen zijn in het aantal of de plaats van de attracties voordat de kermis echt begint.

Meestal worden gaten snel weer opgevuld door de attracties die het de eerste keer net niet geworden zijn, of regelt de exploitant zelf een vergelijkbare vervanger. Dat gaat niet altijd goed en mag de rechter de contracten nakijken wie er nu gelijk heeft. كاس يورو 2024 Dat laatste komt gelukkig niet heel veel voor en als het gebeurt staat het vaak breeduit in de kranten.

Sinds een paar jaar worden er voor de openbare verpachting al “onderhands” plaatsen “gegund”. Dat is om nieuwe of spectaculaire attracties een kans te geven.
Een exploitant moet de kosten hiervoor vaak nog terugverdienen en om ze te helpen mogen ze dan goedkoper staan. Ook zie je dat de gemeente op deze manier hele grote attracties uit bijvoorbeeld Duitsland naar Tilburg haalt om de kermis wat meer spektakel te bieden. Voor beide partijen een goede deal dus.

Een apart verhaal is de horeca. Die moesten eerst ook meegaan in de verpachting, maar omdat de kwaliteit erg terugliep (er stonden op een gegeven moment gewoon festival containers in plaats van echte kermiskramen), regelt de gemeente deze verpachting ook voortaan onderhands. Zo kunnen ze de kwaliteit in de gaten houden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!