Roze Maandag

Roze Maandag . . . al meer dan 15 jaar een groot feest !

1990.
Het is hoogzomer, heel Nederland lijkt op vakantie en er valt, op de kermis in Tilburg na, niks te beleven. Lastig voor de redacteur van de Gay Krant, die de taak heeft evenementen op Teletekst aan te kondigen. In zijn achterhoofd denkt hij aan de hoofdredacteur, die ’s avonds bij zijn ouders vanaf het balkon de Tilburgse Kermis zal bekijken. Het grapje is snel geboren. De redacteur laat op de teletekstagenda verschijnen: ‘Homofeest op het terrein van de Nostalgische Kermis aan het Stadhuisplein’. En tot zijn verbazing komen honderden nieuwsgierige mensen op de mededeling af….
Maarja, wat doe je als het om een grap blijkt te gaan ?   Dan duik je het café in natuurlijk. De mensen van de nabijgelegen gaybar Popcorn weten niet wat hen overkomt.
Aanvankelijk zijn ze helemaal niet blij met deze grap. Maar een van de gasten op het terras, heeft al een naam in gedachten voor dit feest ‘Roser Montag’. Het moet een jaarlijks terugkerend integratiefeest worden. De hoofdredacteur van de gaykrant is meteen enthousiast.
De mensen van de Popcorn moeten eerst nog aan het idee wennen, maar als ze ‘s avonds hun kas tellen zijn ze al meteen heel wat meegaander.

1991
Dit jaar wordt de Roze Maandag voor het eerst officieel in de Gay Krant aangekondigd.
Vele honderden gays en lesbo’s reizen naar Tilburg. De tot dan toe stilste dag van de kermisweek begint gezellig te worden.
Er komen veel nieuwe gaybezoekers op af, al blijven dat jaar de hetero’s de kermismaandag nog overheersen.
Op het Tilburgse stadhuis heerst in die eerste jaren nog wat koudwatervrees voor zoveel gays en lesbo’s in de stad, maar dat verandert al snel.
De Tilburgse homohoreca en de Gay Krant richten de “Stichting Roze Maandag” op met als doel er samen voor te zorgen dat de Roze Maandag zoveel mogelijk bezoekers gaat trekken voor een geïntegreerd feest voor iedereen. Dat zou moeten via posters en een speciale bijlage in de Gay Krant. Ook wil de stichting dat activiteiten op elkaar worden afgestemd en dat in de toekomst een officiële opening in samenwerking met de gemeente Tilburg kan worden gerealiseerd.
1992
Dit jaar brengt de Gay Krant voor het eerst een echte bijlage over de Roze Maandag en die wordt gezien: in totaal komen ongeveer 20.000 mensen naar dit feest, waarvan een deel met speciale bussen uit Antwerpen, Amsterdam en Rotterdam. Manfred Langer van de discotheek  iT komt met een uiterst bond gezelschap en zorgt dat het NOS-Journaal en RTL-Nieuws onuitwisbare beelden kunnen filmen. Voor eens en altijd staat Roze Maandag op de kaart van grote gay evenementen.

1993
Net als bijna ieder jaar is het ook nu weer  goed weer. Roze Maandag trekt opnieuw duizenden naar de textielstad en er valt alleen maar gezelligheid te melden.
1994
Voor de vijfde maal Roze Maandag, dat wordt gevierd in de Emmapassage ‘s avonds.  Helemaal in het teken van film, filmsterren, glitter en glamour en er wordt een look alike-wedstrijd gehouden. Artiesten als Suger Lee Hooper en Anneke Grönloh maken het feest compleet.

1995
Dit jaar verschijnt de Roze Maandag wederom meerdere keren in het nieuws. Een van de redenen is de speciale cd-single die Ronnie Tober met de Tilburgse zanger Robert Golembiewski opneemt.
Het is een gay-versie van de hit die Tober in de jaren tachtig opnam met Ciska Peters: Naar de Kermis. Het is een groot succes, inclusief de dikke zoen van Ronnie en Robert, bovenin het reuzenrad…..
Minder prettig nieuws valt te melden wanneer twee vrouwen op een openbaar terraspodium volledig uit de kleren gaan. Ze hebben er geen moeite mee om elkaar voor een stomverbaasd publiek op vele plaatsen af te likken.

Er wordt schande van gesproken. Het gebeurt midden op de dag en er staan zelfs ouders met kinderen te kijken.

De politie waarschuwt via een persbericht dat de heholebi’s voortaan op dit punt harder zullen worden aangepakt. Velen zijn van mening dat de politie wel erg oververhit reageert. Temeer omdat al snel blijkt dat geen van de Tilburgse homohorecaondernemers de dames heeft ingehuurd en ze zelf niet eens lesbisch blijken te zijn…..
Ondanks dit incident is het de rest van de dag gezellig, mede omdat via de stichting Roze Maandag veel zaken samenwerken: Popcorn, Café Uit, My Way, Le Perle, Gay Cinema Candy en de Gay Krant. Zij ontvangen van Sjors Fröhlich van het NCRV-programma Paperclip Radio de Zilveren Paperclip.

1995 Is tevens een bijzonder jaar omdat de Roze Wuppies worden geïntroduceerd. Met de opbrengst ervan kan in Tilburg een speciaal ligbad voor mensen met aids worden bekostigd. De stichting Hellun Zelluf collecteert trots en de halve kermis loopt al snel rond met een knalroze Wuppie. Een nieuwe traditie is geboren !

1996
Het is eigenlijk de bedoeling dat de Nederlandse Spoorwegen als proef vier speciale nachttreinen laten rijden. Dit gaat echter niet door, omdat er te weinig mensen vooraf inschrijven.  In bar My Way treden dit jaar artiesten gratis op voor het goede doel om partners van overleden aids-patiënten op vakantie te sturen.
Gaybar Popcorn wordt door de bezoekers uitgeroepen tot ‘leukste horecazaak’ en de Roze Wuppies worden dit jaar ingezet voor een overdekte manege voor gehandicapte kinderen.

1997
De steeds beter wordende samenwerking met de gemeente Tilburg leidt er in 1997 toe dat de Roze Maandag voor het eerst officieel erkend wordt. Debet hieraan is zeker de nieuwe Tilburgse PvdA-burgemeester Johan Stekelenburg, die de Roze Maandag enthousiaster begroet dan zijn CDA-voorganger Gerrit Brockx. In tegenstelling tot Brockx blijft Stekelenburg ook met de kermis thuis in z’n eigen stad !
Wethouder René van Diessen van Kermiszaken opent de dag samen met Jacques d’Ancona.  Het goede doel is dit jaar is de aidskliniek Fight For Life. Vrijwilligers collecteren in witte doktersjassen en halen met behulp van het Roze Wuppies leger uiteindelijk een bedrag op van EUR 10.000,-.
Het is ook het eerste jaar dat de zon niet onafgebroken schijnt. Gedurende een uur is er een zware wolkbreuk. Het weerhoudt mensen er niet van om massaal te komen. Iedereen vermaakt zich opperbest en op het podium bij De Popcorn wordt een poging ondernomen het wereldduurrecord tongzoenen voor jongens te verbeteren.
Dat jaar komt ‘s avonds de zaak voor het eerst muurvast te staan bij de Heuvelpoort. Bezoekers kunnen geen kant meer uit. Kermisvoorlichter Eric Tulfer relativeert de drukte. De reactie van een kermisexploitant hierop is helder: “Die man is duidelijk aan een nieuwe bril toe.” …

1998
In dit jaar valt “de zomer” op Roze Maandag. Het is een jaar met een bar slechte zomer, maar die maandag is het bloedmooi weer.
Het goede doel van de Roze Wuppies verkoop is wederom Fight For Life. De Tilburgse burgervader overhandigt tijdens de officiële opening op de trappen van de Schouwburg een cheque van f 1000,- aan dit goede doel. Vervolgens treden Maxime & Franklin Brown op.
Een leuke gebeurtenis is dat de Stichting Roze Maandag van de gemeente de eerste prijs krijgt in de categorie Kijkvermaak.

1999
De opening wordt verricht door Anneke Grönloh. Bijna 200.000 bezoekers komen op de kermis af, wat meer is dan het aantal bezoekers in het gehele weekend ervoor. De stilste dag van weleer is de drukste geworden!
Er zijn minder opstoppingen, mede doordat er ‘s middags een extra podium met horeca is opgesteld aan de stadhuiszijde. Bovendien hebben de vele bezoekers geluk: zware buien trekken om Tilburg heen en het kermisgebied bleef gespaard. Binnen zes uur waren alle Roze Wuppies al uitverkocht!

2000
In het jubileumjaar  is alles weer top, al valt er af en toe een pittige bui. De opening valt ook een beetje tegen. De koningin van de homo’s, Imca Marina, wil wel een woordje spreken, maar een liedje kan er niet af. De opbrengst van de Roze Wuppies, ruim EUR 20.000,-, gaat naar het Aids Fonds.

2001
De Popcorn kiest ervoor niet langer samen te werken met de Stichting Roze Maandag. Samen met een gratis Amsterdams homoblad wil men proberen zich meer te richten op homo’s. Het tijdperk van de integratie is, wat de Pop betreft, voorbij. De meeste andere Tilburgse horecazaken willen juist doorgaan met die unieke sfeer van verbroedering. Zij stellen samen met de Gay Krant een special samen die vele malen dikker is dan ooit tevoren. Als openingsartiest mogen we dit keer Lenny Kuhr verwachten. Zij zal de bezoekers trakteren op een Songfestival-medley. Daarna kan de kermis open onder het motto Doe ’ns gek!

2002
Topdrukte op Roze Maandag
Roze Maandag, de traditioneel drukste dag van de Tilburgse kermis, heeft gisteren opnieuw voor een record bezoekersaantal gezorgd. Rond half zes ’s middag passeerde de teller de 150.000 mensen, in de loop van de avond zijn daar nog tienduizenden, soms kermisgangers bijgekomen.

Doordat de megadrukte vorig jaar voor gevaarlijke situaties dreigde te zorgen, waren dit jaar strenge veiligheidsvoorschriften van kracht. Zo mochten bij de kroegen geen buitenpodia staan. De Tilburgse horeca kwam daar tegen in het geweer. Op vele plaatsen protesteerden zij met rouwaffiches. ’s Morgens wilde een deel van de horeca demonstratief de opening verstoren. Die actie werd op het laatste moment afgeblazen. Het nieuwe evenement, met travestieshow en disco, in de Muzentuin trok over de hele dag enkele tienduizenden bezoekers…..

2004
Roze Maandag 2004 op 19 juli is succesvol verlopen! Zo’n 300.000 mensen bezochten het integratiefeest voor homo’s, lesbo’s, biseksuelen, transgenders en hetero’s en de zon straalde de hele dag. Bij het openingsspektakel op het Stadhuisplein verzorgde Marianne Weber een spetterend optreden en werd naast de gehouden toespraken door de voorzitter van de Stichting Roze Maandag Tilburg en de voorzitter van COC Tilburg de eerste wuppie door het Aidsfonds verkocht aan Tilburgs nieuwe burgemeester Ruud Vreeman.
De gehele dag barstte de stad uit haar voegen van de gezellige drukte en de vele vervolgactiviteiten die op talloze plekken werden georganiseerd. De sfeer zat er tot diep in de nacht goed in en er hebben zich geen noemenswaardige incidenten voorgedaan.

error: Content is protected !!