Jacky Leander

Geinterviewde: Jacky Leander
Attracties: Octopussy, Move It
Datum: 7 april 2003
Plaats: Helmondse voorjaarskermis

Vraag 1: Hoe ben je precies op de kermis terecht gekomen?

Jacky: Ik ben zelf op de kermis geboren, dus ik was er al voordat ik er zelf erg in had wat het allemaal was en inhield. Mijn familie zit al jaren op de kermis. vanaf de 17e eeuw om precies te zijn vanaf 1660 en dat gaat van generatie op generatie. Dus het was voor de hand liggend dat ik ook de kermis op zou gaan. Verder is 14 dagen geleden ook mijn dochtertje geboren: YASMINE!!
Peter Theunisz die met de Discovery zijn rondjes reist is ook familie van mij. Mijn oma haar meisjesnaam was namelijk Theunisz.

Vraag 2: Wat van of aan de kermis trekt je zo?

Jacky: Er zijn een aantal factoren die de kermis onweerstaanbaar maakt. Deze factoren zijn:

-Het vrije leven
-Het contact met mensen
-De kermis zit in het bloed
-Het plezier geven aan mensen door middel van het goed exploiteren van een zaak!

Vraag 3: Welke zaken heb je allemaal gehad?

Jacky: We zijn een vof. Dat wil dus zeggen dat ik niet alleen alle zaken gerund heb. Wij zitten met 3 personen in deze vof waaronder mijn moeder, mijn broer en ik. De attracties die mijn vader heeft gehad toen hij nog leefde en de zaken die wij hierna hebben gehad staan hieronder in een rijtje:

-Schommel
-Rupsbaan
-Muziek Express
-Autoscooter
-Bulldozerspel
-Mini Scooter
-Rainbow
-Blitzer
-Octopussy
-Pandora
-Move It

Vraag 4: Wat vind je zelf van je eigen zaken?

Jacky: Ik vind dat wij onze zaakjes netjes voor elkaar hebben. Wij onderhouden onze zaken goed. We hebben mooie zaken en we hebben gevarieerd vermaak met de Octopussy voor de hele familie en de Move It voor de waaghalzen! Bovendien leveren wij kwaliteit en kwantiteit.

Vraag 5: Waarom sta je zo graag in Tilburg?

Jacky: De eerste reden waarom wij zo graag in Tilburg staan omdat het erg goed in de route past. In die tijd heb ik 5 Brabantse kermissen achter elkaar en hier past Tilburg perfect tussen. Verder Heb ik in en rond Tilburg een aantal mensen zitten die me daar speciaal op komen zoeken wat natuurlijk ook heel erg leuk is. Verder sta ik nu nog steeds graag in Tilburg om de traditie vol te houden. Ik sta nu al 9 jaar in Tilburg op één en dezelfde plek.

Vraag 6: Wiens idee was het om ooit een polyp te fabriceren?

Jacky: Het was het idee van mijn vader Piet; we hadden op dat moment al een polyp dus we wisten wat we er mee konden. Het zelf fabriceren van een polyp kon dus alleen maar beter gaan. Onze polyp is dan ook op vele punten verbeterd ten opzichte van het standaard fabrieksmodel. Verder was het ook een traditie om zelf weer een zaak te bouwen omdat we de Schommel en de Muziek Express ook zelf gebouwd hebben.

Vraag 7: Klopt het dat de onderdelen van de Pandora in de Octopussy verwerkt zijn en komt deze Pandora nog ooit terug op de Nederlandse kermis?

Jacky: De onderdelen van de afgebrande Pandora zijn NIET verwerkt in de Octopussy. Het afbranden van de Pandora nu alweer 2 ½ jaar geleden is nog steeds niet rond met de verzekering die nog steeds niet alles hebben uitbetaald. Hierdoor is het ook nog onzeker of we de Pandora nog ooit terug gaan brengen op de Nederlandse kermissen. De tijd zal het ons leren. Ik zou de Pandora heel graag terug willen brengen op de kermis, maar de verzekeringskwestie duurt nu al een hele tijd en we weten niet hoe lang dit nog gaat duren. Mocht dit echter toch snel opgelost zijn is er een kans dat de Pandora alsnog terugkeert, al zullen we hem helemaal opnieuw op moeten gaan bouwen.

Vraag 8: Hoe ben je toentertijd in contact gekomen met Pieter Storms voor die kleine ruzie in Tilburg en wat vond je van deze man? Is dit toen naar behoren opgelost?

Jacky: In Castricum op de kermis zag ik hem lopen. Ik heb hem toen aangesproken en het hele probleem uitgelegd en gevraagd of het iets was voor in zijn programma. Hij pakte het met beide handen stevig aan en heeft het naar mijn mening naar behoren opgelost doordat we toch de helft kregen terwijl we eigenlijk niets zouden krijgen. Pieter Storms is een hele rustige en kalme man, totdat de camera aan gaat. Als de camera aan is, is hij ineens een heel ander mens geworden: hard en meedogenloos!

Vraag 9: Hoe ben je op het idee gekomen om de Move It 18 van Pietje Verwijk over te nemen?

Jacky: Ik zat er al een tijdje over te denken om een nieuwe zaak aan te gaan schaffen om onze vof eens uit te breiden. Toen hoorde we opeens dat Pietje zijn Move It weg wilde doen om naar het buitenland te gaan. Toen zijn we daar eens over na gaan denken. Enkele jaren geleden is Nederland zijn Move It24 van de Familie Troost al kwijtgeraakt door de verkoop daarvan. Afgelopen winter kwam daar de verkoop van Nederlands trots op Move It gebied bij, de Move It32. Door deze 2 verkopen zouden wij dus de enige in Nederland zijn met een Move It wat natuurlijk ook veel invloed heeft gehad. Dus door de wil naar een nieuwe zaak en door de gehele Nederlandse Move It macht in handen te krijgen hebben wij toen deze aankoop gedaan. Overigens was er nog een andere kandidaat die er over aan het twijfelen was om deze Move It te kopen, namelijk Dhr. Ropers. Waardoor we eigenlijk best snel moesten beslissen.

Vraag 10: De exploitatie van de Octopussy is zeer goed te noemen, heb je daar een cursus voor gedaan of dat van iemand geleerd????

Jacky: Ik heb hier geen cursus voor gedaan simpelweg omdat deze cursussen niet bestaan. Het exploiteren zit in het bloed en door veel te reizen en veel te oefenen is het tot deze hoogte gekomen. Het gaat van vader op zoon en steeds zo door. Het doet me ook zeker goed dat de meeste mijn exploitatie goed vinden, want daar doe je het toch voor. Je zaak zo goed mogelijk proberen te exploiteren om de mensen op en top te vermaken!

Vraag 11: Wat zijn je favoriete kermissen?

Jacky: Ik heb niet echt plaatsen waar ik heel erg graag kom. Ik heb zo mijn plaatsen waar ik al heel lang te gast mag zijn. In deze plaatsen heb je een kennissenkring opgebouwd en een vaste klandizie. Het is altijd leuk om op deze kermissen weer onthaald te worden als je aan komt rijden. Verder is het daardoor ook altijd leuk om telkens weer een praatje te maken met mensen die je al een jaar niet meer gezien hebt. Er zijn misschien wel 15 of 20 kermissen die aan deze eisen voldoen. Een paar daarvan zijn Kaatsheuvel en Dongen.

Vraag 12: Als je een zaak mocht kiezen met welke je mocht gaan reizen welke zaak zou dat dan zijn en waarom?

Jacky: een tijdje geleden ben ik op de beurs in Orlando geweest in Amerika. Hier heb ik niet echt zaken gezien waarvan wij dachten: wow dat is het helemaal. Op de markt die er nu is, is er geen enkele attractie die echt aan mijn wensen voldoet. De meeste nieuwe zaken zijn alleen maar computergestuurd en kunnen niet eens meer met de hand bestuurd worden. Een voorbeeld van deze zaken is de nieuwe Freak Out van KMG. Zoals al vermeld sta ik best wel bekend om mijn show die ik weggeef, bij een standaard rit kan ik geen goede show geven. De feeling die je met de machine moet hebben om een goede rit te draaien is er dan een beetje uit. Omdat er niets nieuws was wat ik echt super vond heb ik de Move It gekocht. Hier ben ik erg blij mee. De redenen van deze koop zijn al uitvoerig besproken in vraag 9.

Vraag 13: Wat vind je op dit moment de best reizende attractie?

Jacky: De best reizende attractie op dit moment is voor mij de polyp. Deze zaak bestaat al bijna 45 jaar en doet nog steeds overal goede zaken. De polyp betaald op bijna elke kermis het meeste pachtgeld en dat is niet voor niets. Het is nog steeds één van de meest toonaangevende zaken net zoals 45 jaar geleden. De polyp is een attractie die je over 10 jaar nog steeds op de Nederlandse kermissen zult zien.

Wat Jacky verder nog te melden tegen ons als kermisliefhebbers:

Ik wil jullie op de 1e plaats heel erg bedanken voor alle leuke reacties die ik heb gehad op de koop van de Move It.

Nu als laatste wil ik nog een puntje van kritiek geven. Op het internet zitten een aantal mensen die de boel redelijk aan het verzieken zijn. Vooral de laatste tijd komen er veel exploitanten negatief in het daglicht omdat hun zaak niet mooi zou zijn of een slechte exploitatie zou hebben. Jullie als liefhebbers moeten goed onthouden dat het beroep van kermisexploitant zeker niet meer ze leuk en makkelijk is als dat het geweest is en dat elke exploitant op zijn of haar eigen manier zijn zaken het beste voor de dag willen laten komen. De kosten van het beroep zijn de laatste jaren heel erg gestegen en de inkomsten zijn in diezelfde tijd sterk gedaald. Dus ik vraag jullie: respecteer alle exploitanten en wees blij dat deze er zijn. Ook al vinden jullie een zaak niet mooi of slecht geëxploiteerd. Respecteer die mensen om wat ze doen en hou jullie kritiek voor jullie. Door deze grote vorm van kritiek maken jullie je als internetters niet geliefd bij veel exploitanten en dat zou toch heel jammer zijn.
Als laatste wil ik zeggen dat ik jullie allemaal een keer hoop te ontmoeten bij de Octopussy of de Move It.

Als laatste wil ik, Jordi Hommersom, Jackie en zijn vrouw Ursula hartstikke bedanken voor de gastvrijheid en de warme kachel! Veel geluk met jullie zaken en natuurlijk met jullie prachtige dochter Yasmine!!

error: Content is protected !!