Persbericht: Doorontwikkeling Tilburgse Kermis

Doorontwikkeling Tilburgse Kermis

Tilburg is bezig met het opzetten van een ‘kermis nieuwe stijl’. Dit moet in 2020 zover zijn. In de nieuwe opzet staat kwaliteit en beleving centraal.

De Tilburgse Kermis is volop in ontwikkeling. In het vorig jaar vastgestelde ‘visie en businessplan Tilburgse Kermis’ staat kwaliteit en beleving centraal. Wethouder Erik de Ridder: “De Tilburgse kermis zit in ons DNA. We zijn trots op de ontwikkeling die onze kermis doormaakt. De Tilburgse kermis moet de kermis worden met de hoogste kwaliteit waar beleving centraal staat.”

Nieuwe elementen

Het uitgangspunt is dat het authentieke karakter van de Kermis en de unieke plek in de binnenstad gehandhaafd blijft. Op weg naar 2020 worden steeds meer nieuwe elementen aan de Tilburgse Kermis toegevoegd. Tijdens de 450e editie van de Tilburgse kermis dit jaar, komen er onder andere extra eindshows en worden de culturele activiteiten in de Spoorzone uitgebreid.
Samen met de stad

De ontwikkeling richting de ‘kermis nieuwe stijl’ maakt de gemeente niet alleen, maar samen met kermisbonden, bewoners, horeca en winkeliers. Dit jaar sluiten Bart de Boer en Ton Gimbrère daarbij aan.

De Air van de Engelse exploitant Danter op de Tilburgse kermis
Air Danter (foto:T.Maas)

Bart de Boer, directeur van Dreamport Leisure, wordt net als vorig jaar voorzitter van de Kermis Werkgroep Stakeholders(KWS). In deze werkgroep zijn kermisbonden, bewoners, horeca, winkeliers, citymarketing en gemeente vertegenwoordigd. De heer de Boer heeft de opdracht om diverse vernieuwende acties vanuit de werkgroep op zetten en op zoek te gaan naar sponsoren voor de kermis.

Ton Gimbrère gaat op zoek naar nieuwe verbindingen om de kermis inhoudelijk een impuls te geven. Hij gaat een link leggen tussen de kermis en de Piushaven en het Dwaalgebied. Bij de uitwerking van deze plannen worden de ondernemers in deze gebieden betrokken. Daarnaast zoekt hij samenwerking met culturele- en onderwijsinstellingen.

Bron: gemeente Tilburg

Persoonlijke noot:
De kermis staat al tientallen jaren in deze opstelling als lint van straten en pleinen in het centrum. De vraag is dan ook of het enig effect heeft om alles wat daar van af wijkt (dwaalgebied, Piushaven) enig effect gaat hebben voor de ondernemers in die gebieden. Als de mussen van het dak vallen is het overdag rustig en in de avond stervensdruk op de kermis: op de kermis, niet dwalend door het centrum of met een drankje aan de Piushaven. Dwalen door het centrum vinden veel mensen niet eens veilig – donkere hoekjes, weinig mensen en dus blijft iedereen liever op de route. De toevoeging van wat optredens en terrassen is alleen maar gezellig, maar haal de ondernemers dan naar de kermis en niet andersom, een beetje verzameld op een mooie horeca lokatie zoals Hap-Stap of Tilburg Culinair – dan komen deze traktaties ook een beetje van het elitaire podium af. Studenten van de Fontys Rock Academie of de DJ school erbij en dan heb je alles bij elkaar. Versplinteren gaat niet werken. Maar het is slechts een mening natuurlijk – wij hebben er geen verstand van verder.. oh wacht..

De Eurocoaster op de Tilburgse kermis
Tilburgse kermis
error: Content is protected !!