Kermistilburg.nl heeft wat te vieren! 20 jaar online!

2019, Kermis, Tilburg, Tilburgse kermis

De grootste website over de Tilburgse kermis is inmiddels 20 jaar online!

Wie even de tijd neemt om eens rond te klikken op kermistilburg.nl, komt er al snel achter dat dit geen gewone evenement website is. Hier geen eindeloze fotoreeksen van feestende mensen, maar  blijven bij de kern waar voor hen alles mee begonnen is: de Tilburgse kermis.

Het begin

Met de hulp van een bevriende fotograaf begon initiatiefnemer Timo Maas twintig jaar geleden zijn website over de Tilburgse kermis. Hij deed dit uit onvrede over het feit dat de website van de gemeente ieder jaar als het ware werd leeggemaakt om het jaar erop weer met een lege basis te beginnen. Timo wilde een plaats voor de Tilburgse kermis op het internet waar mensen oude nieuwsfeiten terug zouden kunnen lezen en waar foto’s van de voorbije kermissen terug zijn te vinden, ook al was de kermis inmiddels vertrokken uit de stad. Het hele jaar door online kermis in Tilburg dus.

De website door de jaren heen.
Door de jaren heen: 2013 – 2003 – 2007 – 2007

Foto archief

Nu, twintig jaar later, staat er een fotoarchief online van meer dan tienduizend foto’s, waarvan de oudste foto’s al meer dan honderd jaar gelden gemaakt zijn. De collectie heeft zo kunnen groeien vanwege de contacten die afgelopen jaren zijn opgedaan met bijvoorbeeld Stichting Kermiscultuur, waar Hennie van Oers en Martin van Gisbergen hun collecties ook wel wilden delen voor zijn Tilburgse kermis website. Ook schenkingen van diverse fotografen, zoals Frans de Kok of mensen die ergens nog dia’s hadden liggen van een oom en die het zonde vonden om ze weg te gooien; Timo is er blij mee. De collectie foto’s die niet op de website staan is nog veel groter en loopt in de tienduizenden.

website 2012
Website-header voor 2012

Redactie

Maar er is meer, een zorgvuldig samengestelde tijdlijn laat zien wat er zoal is voorgevallen afgelopen 400 jaar en hoe ver dus de kermis terug reikt in de Tilburgse geschiedenis. Zo concluderen we dat er in 2026 honderd jaar kermis is op het Besterdplein. Voor de tijdlijn heeft Timo talloze bronnen geraadpleegd, diverse kermisboeken, maar ook verhalen die hem ter ore kwamen door bijvoorbeeld voormalig Brabants Dagblad journalist en kermisliefhebber Lauran Wijffels. En als je wilt weten wiens draaimolen er stond te draaien op het Heuvelplein in 1962, dan is dat terug te vinden in de attractie database.

 “Ik doe in feite alles zelf” verhaalt Timo als hem gevraagd wordt naar de redactie van de website. “Van het technisch onderhoud, het schrijven van artikelen en het grafisch ontwerp”. Twintig jaar geleden waren dit allemaal losse pagina’s, stuk voor stuk, maar een aantal jaren later overgestapt naar een toen nog vroege versie van WordPress. Imiddels wordt de website ondersteund door profielen op Facebook en Instagram, maar die zijn voor hem niet de hoofdzaak.

logo ontwerp 2011
Logo ontwerp voor 2011

Herinnering

Gevraagd naar een herinnering, moet er even goed nagedacht worden. “Als het gaat om de website dan is dat denk ik de eerste keer dat ik de honderdduizend bezoekers tijdens de kermis haalde, dat vond ik heel veel, alles kwam via een zoekmachine, want via Facebook of Instagram links delen gebeurde nog niet.  Of de eerste keer dat een zelfgeschreven artikel werd opgepikt door andere media.“

Als het gaat om herinneringen op de kermis, dan is er over de afgelopen twintig jaar wel een vers boek te schrijven.  “Op de Tilburgse kermis gebeurt altijd wel wat.  Feit is wel dat de kermis veranderd is qua attractie aanbod. Twintig jaar geleden werden de grote attracties met bouwploegen opgezet en zie je nu dat de techniek het aan het overnemen is. Dat is overigens niet altijd negatief, maar over het algemeen zijn de nieuwere attracties wel compacter.

Moderne grote attracties zetten zichzelf vaak met hydrauliek al waterpas en kunnen armen en attractiedelen automatisch uitklappen, dat scheelt bouwtijd en personeel, maar het maakt ook hogere veilige attracties mogelijk zoals de Airborne. Twintig jaar geleden was het nog passen en meten met geduld, een waterpas en een blokje hout meer of minder onder de poten. Ik vind het overigens wel leuk dat sommige exploitanten het ook aandurven om een oudere attractie nieuw leven in te blazen en daar dan toch ook succesvol mee te kunnen zijn, dan denk ik aan bijvoorbeeld de Toxic van de firma Moonen.”

2013 website
De website in 2013

Favoriete attractie

“Dat is geen moeilijke vraag, dat is de KMG Move-It 32.  Die bepaalde een groot deel van de kermisbezoeken in mijn middelbareschooltijd. Die heb ik op wel twintig verschillende kermissen gedaan, lang leve de OV jaarkaart die ik toen had.” Deze molen reist nog in België, maar heeft helaas niet de papieren om ook in Nederland te mogen draaien. Een uitstapje naar de kermis in Antwerpen is vanuit Tilburg gelukkig snel gemaakt.  “Toen ik nog wat jonger was had ik, meestal met mijn zusje, de grootste lol in de Blitzer.  Ik probeer het nog steeds bij te houden; de Airborne, de Ghost Rider, ik ga er nog steeds in als er iets nieuws in Tilburg staat wat ik nog niet ken.”

Logo studie 2006
Logo studie 2006
Logo studies 2006

Toekomst

“De website is qua techniek ook bij de tijd en ik probeer hem goed bij te houden met verhalen, weetjes, nieuws en natuurlijk foto’s zodra de eerste pakwagens weer de stad in rijden. Misschien nog een partnerschap met een bedrijf om de kosten wat te dekken, ik zou meteen de google reclames verwijderen. De kern van de website blijft de historie en de kermis zelf.”

De kermis festivaliseert met meer randactiviteiten en keert eigenlijk een beetje terug naar de roots: een combinatie van circus, optredens en attracties. In Tilburg was deze link er eigenlijk altijd al, maar krijgt nu wat meer de nadruk. “De gemeente is druk met het vergroenen en herinrichten van de binnenstad, wat natuurlijk op diverse plaatsen botst met het kermislint. Daar zullen de grootste wijzigingen vandaan komen verwacht ik. Maar de kermis heeft wel zwaardere tijden gekend, die draait altijd door.”

2018 - "icoontjes"  huisstijl
2018 – introductie huidige stijl

De Tilburgse kermis vindt dit jaar plaats van vrijdag 21juli tot en met zondag 30 juli.

2023 logo website
Het huidige logo voor 2023!

Heb je een bedrijf en zie je ruimte voor sponsoring? We halen graag wat Google-ads weg voor een bedrijf wil bijdragen aan onze continuïteit. Neem gerust contact op via mail, facebook of instagram!

error: Content is protected !!

Ontdek meer van Kermis Tilburg | Tilburgse kermis 2024

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder