Dit weten we van de Tilburgse kermis in 2023!

Lees hier alles wat we tot nu toe weten over de kermis in 2023!

Het lijkt nog ver weg, maar het is zo alweer vrijdag 21 juli. Of voor de liefhebbers: dinsdagavond 18 juli, als de opbouw start en de binnenstad wordt overgenomen door grote kermistransporten, kijkmannen en kijkvrouwen.

Wat speelt er zoal rond de Tilburgse kermis van 2023? We nemen je mee in een overzicht.

Dieren zijn niet meer welkom op de Tilburgse kermis

Er mogen geen dieren meer worden gebruikt voor vermaak op de Tilburgse kermis. Dat heeft de gemeenteraad van Tilburg besloten. Vooral de warme zomers veroorzaken steeds vaker hittestress, die slecht is voor het dierenwelzijn.

2017, Kermis, Tilburg, Tilburgse kermis, draaien
2017 – Kikkerspel, fotograaf: A. van Hulten – zij mogen nog wel op de kermis terugkomen in 2023

Het verbod van dieren op de kermis betekent dat mensen niet meer op een pony mogen rijden, een traditie waar veel kinderen in Tilburg mee zijn opgegroeid. Ook mag de muizenstad niet meer op de kermis staan. Muizenstad vertrok overigens in 2019 zelf van de Tilburgse kermis vanwege een filmpje op YouTube. Hierin stelden dierenactivisten vragen over of het wel goed ging met de muizen tijdens de enorm warme zomer. Ze mogen nu dus niet meer terugkomen op basis van de nieuwe regels.

In de Emma-parkeergarage had Jungle-Life, georganiseerd vanuit dierenpark de Oliemeulen, zich na de corona al afgemeld om diverse redenen, waaronder personeelstekort en geldgebrek. Twitter ging als gewoonlijk aan de haal met het nieuws en mensen vroegen zich af of de Polyp en de kamelenrace nog wel mochten komen.

Tilburgse horeca: hardcups verplicht

Normaal gesproken gebruikt de horeca plastic wegwerpbekers tijdens carnaval, Koningsdag  en met de kermis. Vanaf 2024 zijn die landelijk verboden, maar gemeente Tilburg wil dus al een jaar eerder over op hardcups. Ze zijn namelijk beter voor het milieu en ook vanaf 2024 landelijk verplicht Om het de horeca makkelijk te maken, gaat de gemeente ze regelen en betalen.

Dat doet ze in samenwerking met DrinkCup. Dit bedrijf regelde de harde plastic bekers ook al tijdens de elfde van de elfde in Den Bosch. Hier werd gewerkt met statiegeld. Je betaalt extra bij je eerste drankje en krijgt en je krijgt dit bedrag weer terug als je de beker inlevert.

Wethouder Maarten van Asten vertelt dat de gemeente zag dit jaar al kon worden overgegaan op hardcups. “Vanaf volgend jaar is het landelijk verplicht en wij lopen dus wat vooruit”, legt de wethouder uit. Om het makkelijker te maken voor de onder-nemers regelen wij het dit jaar. Volgend jaar ligt die verantwoor-delijkheid wel bij de horeca.”

Die horeca beleeft de plannen van de gemeente met gemengde gevoelens. “Het is niet anders”, zo klinkt het. “We moeten er maar mee dealen, zoals we dat als horeca altijd moeten.

Een nieuwe woonwijk op evenemententerrein Het Laar?

Op dit moment wordt onderzocht of evenemententerrein Het Laar kan worden ontwikkeld tot een nieuwe woonwijk. Dit onderzoek wordt gedaan door de gemeente Tilburg, in overleg met een reeks andere partijen. Er wordt nu allereerst onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van de plannen.

2021, Kermis, Tilburg, transport
2021: Transporten – fotograaf: T.Maas – tijdens de coronajaren geen woonwagens, maar kermistransporten op Het Laar.

Het Laar is sinds de jaren ’70 het terrein waar niet alleen menig circus heeft gestaan, maar waar ook de budgetkermis plaats heeft en waar het exploitantendorp is gevestigd tijdens de zomerkermis in het centrum. Er wonen en werken dan tijdelijk honderden gezinnen en staan er rijdende scholen. Tijdens de corona/vakantie kermissen verbleven de exploitanten veelal thuis of in naburige dorpen.

Evaluatie gemeente: Burgemeester Brokxlaan nog steeds een zorgenkind

De 80 meter hoge zweefmolen Aeronaut moest het publiek afgelopen kermis naar de Burgemeester Brokxlaan lokken. Dat lukte deels. Maar er is veel meer nodig om deze zijtak van de Tilburgse kermis meer leven in te blazen.

2022, Kermis, Tilburg, draaien, roland
2022: Draaien – fotograaf: R.Godschalk – RojaPers.nl – De Aeronaut zweefmolen op de Broxlaan

Dat stelt de gemeente in hun jaarlijkse evaluatie. In het algemeen kijken ze positief terug op de kermis: ‘Het zomerse weer droeg bij aan de goede sfeer. Het publiek heeft genoten. Alle kermisdagen was het gezellig en druk. Zowel de exploitanten als de horeca hebben goede verdiensten gehad.’

De opstelling baart op verschillende plekken zorgen blijkt uit het stuk. Zoals op de Burgemeester Brokxlaan, waar het lastig blijft om de loop er goed in te krijgen. De haag in de middenberm maakt het onmogelijk om er grotere attracties neer te zetten. ‘En dat zijn toch de smaakmakers van de kermis’, stellen B en W. Ze willen daarom onderzoeken of die haag er volgend jaar niet uit kan, zodat er vier rijbanen kunnen worden ingezet voor de attracties.

Kermisterrein verlengen tot het station

Het kermisterrein stopte nu plotseling bij de hoge zweefmolen, ongeveer ter hoogte van de Willem II Passage. Het college wil het kermisterrein doortrekken tot aan de achterkant van het treinstation. 

College van B & W

Echt spectaculaire attracties zijn daardoor alleen nog te plaatsen op het NS-Plein en de kruising bij de Spoorlaan. Als er geen terrein voor deze grotere attracties bijkomt heeft dit grote gevolgen

Dit kan ook het verlies aan kermisterreinen in andere delen van de stad compenseren. Het Koningsplein kon afgelopen jaar al niet meer worden ingezet. Komend jaar is door verbouwingen de weg van het Stadhuisplein tot Stadsforum en ook een deel van het Stadhuisplein zelf niet te gebruiken voor attracties.

Het college van B en W: ‘Echt spectaculaire attracties zijn daardoor alleen nog te plaatsen op het NS-Plein en de kruising bij de Spoorlaan. Als er geen terrein voor deze grotere attracties bijkomt heeft dit grote gevolgen. Grootvermaak-attracties zijn de dragers van de kermis. Ze trekken veel bezoekers en kermisliefhebbers, en leveren (inter)nationale media-aandacht op.’

Bovendien zorgt een goede spreiding van ‘de grote jongens’ ervoor dat het publiek meer gaat rondlopen, zodat meer ondernemers langs en bij het kermislint kunnen meeprofiteren.

Nostalgische kermis

Ook met het Besterdplein blijft het worstelen. Omdat het kermis-publiek het al jaren amper weet te vinden, besloot de gemeente er afgelopen jaar de nostalgische kermis te plaatsen.

De manier waarop was echter bijzonder knullig te noemen. Op de rest van het kermislint was geen aanwijzing te vinden en de “entree” kwam nogal gekunsteld over. Dankzij bemoeienis van de winkeliersvereniging was ook de opstelling verre van de best mogelijke.

Met de winkeliersvereniging was afgesproken om de etalages tijdens de kermis zichtbaar te houden door de attracties met de voorzijde naar de winkels te plaatsen. Uit de evaluatie blijkt dat dit de publieksloop op dit plein niet ten goede kwam. Voor komend jaar wordt met ondernemers en exploitanten gepuzzeld op verbetering.

2022, Kermis, Tilburg, draaien, roland
2022: Nostalgische kermis – fotograaf: R.Godschalk – RojaPers.nl – aan de enthousiaste medewerker lag het in ieder geval niet, maar de opzet van de nostalgische kermis bleef ver achter bij de beleving op het Koningsplein van afgelopen jaren.

De kermis in Tilburg, de Tilburgse kermis, start op vrijdag 21 juli en duurt tot en met zondag 30 juli 2023.

Voor events en openingstijden kijk je in de agenda en voor foto’s uit vervlogen tijden check je ons fotoboek!

error: Content is protected !!

Ontdek meer van Kermis Tilburg | Tilburgse kermis 2024

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder