Opzet Tilburgse Kermis botst met herinrichting cityring

Visie op de inrichting van de Heuvel.

De huidige opzet van de Tilburgse Kermis botst met de ambities om de inrichting van de Paleisring en Heuvelring te verbeteren, dit schreef het binnenstadsmanagement Tilburg (BMT) eind vorig jaar in een brief aan het college.

De Heuvelring, Paleisring, Staduisplein, Schouwburgring en Noordhoekring worden tot en met 2025 in verschillende fases volledig heringericht. De huidige cityring, die dan parkring gaat heten, wordt een eenbaansweg waar 30 kilometer per uur mag worden gereden. Daaromheen komt extra ruimte voor voetgangers en fietsers en meer groen om het centrum in de toekomst een beetje koeler te houden.

Nadenken over de opstelling van de kermis

BMT noemt de plannen over het algemeen veelbelovend, maar vraagt specifiek aandacht voor de Paleisring en Heuvelring. Daar lijkt spanning te ontstaan tussen de ruimteclaim van de kermis en de gevraagde ruimte voor een wezenlijke verbetering van het leefklimaat.

BMT benadrukt de kermis graag in de binnenstad te willen houden, maar zegt dat er nagedacht moet worden over de manier waarop de kermis nu staat opgesteld.

Lucht creëren

Doordat de attracties nu bijna tegen elkaar aan staan, is er volgens BMT weinig ruimte voor nieuwe bomen of beplantingen die per-manent kunnen blijven staan. Ze zouden graag met alle betrokken partijen nadenken over hoe de doorlopende kermislint wat vaker kan worden onderbroken, om zo meer lucht te creëren. In die open ruimtes ontstaat dan plek voor kwalitatief hoogwaardig groen.

Gewezen wordt op het nieuwe winkelrondje in de Tilburgse binnenstad. Dat is ook geen aaneenschakeling van winkelpuien meer. Op verschillende plekken zijn inmiddels groene rustplekjes te vinden. Zulke plekken zijn hard nodig. (noot redactie: volgens ons zijn de nieuwe puien toch echt aaneengeschakeld met winkels, maar is er wat groen op straat bijgekomen)

Kermis niet leidend

De oproep van BMT heeft inmiddels gehoor gevonden bij meerdere politieke partijen. Die stellen in een schrijven aan het college dat het onwenselijk te vinden dat tien dagen kermis leidend een beperkende invloed heeft op de kwaliteit van de openbare ruimte in de resterende 355 dagen van het jaar.

Reactie redactie

Het is natuurlijk geen 10 dagen dat de kermis deze ruimte vraagt. Het zijn er iets van 16 en de kermis is niet de enige. Denk aan de schaatsbaan in de winter, het carnaval, de meimarkt. Alle evenementen hebben ‘last’ van deze plannen. De Tilburgse kermis is van groot belang voor de ondernemers en de stad in het algemeen. Het beperken van grote attracties zou een verlies van aantrekkingskracht betekenen. Maar dit gezegd hebbende, er zijn mogelijkheden om de route achter het station uit te breiden en dus wachten we maar even af wat er komende jaren gaat gebeuren.

De kermis is dit jaar van 21 juli tot en met 30 juli in het centrum van Tilburg. We zijn maar vast begonnen met het vullen van de agenda!

error: Content is protected !!

Ontdek meer van Kermis Tilburg | Tilburgse kermis 2024

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder