Tilburgse Kermis wil op lijst UNESCO immaterieel werelderfgoed

Eeuwenoud volksvermaak behouden voor toekomstige generaties

De Tilburgse Kermis moet -als het aan de gemeente Tilburg ligt- als eerste Nederlandse evenement worden opgenomen op de UNESCO lijst van immaterieel werelderfgoed.
Nederland ondertekent dit jaar het verdrag waarin ze deze lijst erkent. Wethouder Joost Möller heeft de wens om De Tilburgse Kermis op deze lijst op te nemen al aangegeven bij de Staatssecretaris voor cultuur, Halbe Zijlstra. Na de kermis wil de gemeente kijken hoe ze de kandidaatstelling verder ter hand neemt. De Tilburgse kermis is het op één na grootste evenement van Nederland en vindt al sinds 1570 plaats.


Immaterieel erfgoed is erfgoed dat onderdeel uitmaakt van ons leven. Erfgoed dat we willen doorgeven aan latere generaties. Of het nou gaat om tradities, rituelen, zang, theater, dialecten of ambachten. Wethouder Joost Möller “Kermis is essentiële Nederlandse en specifiek ook Tilburgse cultuur. Zoals carnaval of fierljeppen dat ook zijn. De eeuwenoude kermistraditie die Tilburg al sinds de zestiende eeuw kent mag natuurlijk nooit verloren gaan. Kermis is natuurlijk overal, maar vrijwel nergens heeft het zo’n centrale plaats in de geschiedenis van een stad als in Tilburg.”

De eerste vermelding van de Tilburgse kermis was in 1570. Het evenement heeft zich altijd weten te moderniseren en gaat vandaag de dag nog steeds met de tijd mee. Möller: “In de kern is het volksvermaak pur sang. Vermaak, cultuur en ontspanning gaan hand in hand en de hele stad maakt er onderdeel van uit. Elk jaar een miljoen bezoekers, dat geeft aan dat het evenement springlevend is.”

Representatieve lijst
Op de UNESCO lijst voor immaterieel erfgoed staat sinds 2010 onder meer de Franse gastronomische maaltijd, de in heel Frankrijk levende traditie om belangrijke momenten in het leven te markeren met goed eten & drinken. Andere voorbeelden zijn het carnaval in het Vlaamse Aalst en de Jaarmarkt van Houtem in het Vlaamse Sint Lievens-Houtem.

error: Content is protected !!