Tilburgse Kermis 2013 – op weg naar de beste van Europa

De gemeente heeft al een aantal jaar kenbaar gemaakt dat ze, zowel qua organisatie, als aantrekkelijkheid, de beste stadskermis van Europa wil worden. Niet de grootste, niet de langstdurende, maar een kermis waar iedereen graag komt. Van leveranciers, exploitanten tot aan de binnenstadondernemers en natuurlijk, wij – het publiek!

Ieder jaar komt het wel ergens in een artikel bovendrijven: boze exploitanten, boze bewoners, boze winkeliers, boze horeca. Het valt niet mee om een juiste balans te vinden die voor alle partijen werkt.

Qua organisatie behoort de kermis in Tilburg al decennia tot de best georganiseerde in Europa. Veel grote steden – met name in Duitsland – hebben een groot terrein beschikbaar waar exploitanten ruim de tijd hebben voor het opbouwen en afbreken van hun attracties, waar biertenten soms 3 weken van te voren al opgetrokken worden. Dat kan in Tilburg allemaal niet, hier zijn er ondergrondse parkeergarages die niet zoveel gewicht kunnen dragen, fietspaden, bomen, palen, verkeerslichten, een spoorlijn die door de route loopt en ga zo maar door. Een compleet centrum afsluiten voor de kermis is vrij zeldzaam en het is dan ook deze organisatie er omheen, waar de meeste opbrengst van de pachtgelden heen gaat.

De gemeente schaaft ieder jaar links en rechts wat bij in de voorwaarden, om zo mogelijk al die betrokken mensen tegemoet te komen. Duidelijk is wel dat de gemeente een eigen koers voor de komende jaren bepaald heeft.

Verpachting
Om de exploitanten een sneller inzicht te kunnen geven in hun jaarlijkse route, is de verpachting voortaan 3 week november en is de opstelling al bekend rond de sinterklaasdagen.

Groene zones
Hebben niets van doen met het millieu, maar alles met de aantrekkelijkheid van deze kermis. In een groene zone moet een attractie komen te staan die ofwel een noviteit is voor de kermis in Tilburg, ofwel een publiekstrekker voor de Tilburgse kermis in het algemeen. Deze maatregel zorgt ervoor dat het dus mogelijk is dat het niet altijd de hoogste bieder is, maar dat de gemeente ook de aantrekkelijkheid wat zwaarder laat meetellen voor zo’n plaats.

Bouwen en breken
Exploitanten mogen dit jaar vroeger beginnen met bouwen (7u ipv 9u) en dat geldt ook voor het afbreken. De horeca moet dit jaar klaar zijn voordat de eerste kermisvrachtwagens het kermisterrein oprijden, dat is dus op de maandag voor de kermis.

Nieuwe kermisprijs
Naast de publieksprijs en de kermisprijzen voor attracties, dit jaar ook een prijs voor de super-exploitant. De exploitant die het iedereen naar de zin maakt, die mensen lokt vermaakt en weet te boeien. Of dit nu vanaf de viskraam of een mega attractie is.

Afscheid Besterdplein als kermisplein
Er wordt hard gewerkt aan de nieuwe Spoorzone in Tilburg. Met een onderdoorgang die gereed is in 2015, kun je straks een “rondje kermis” doen, in plaats van het lint wat de kermis nu is. Dit jaar komt er een klein stukje bij de kermis (Burgemeester Broxlaan) en komend jaar ook een plein. De Besterdring en Besterdplein komen dan te vervallen als kermislocaties. Dat is een historische wijziging, want het Besterplein is al bijna negentig jaar een kermisplein (sinds 1926).

NS-plein
Om de aantrekkingskracht van de kermis te vergroten, komt er meer ruimte voor cultuur (dans/muziek/kunst) rondom de kermis. Zoals het er nu naar uitziet, komt de attractie die normaliter in de “kuil” op het NSplein staat, hierdoor te vervallen. Met de nieuwe laan en latere route door de spoorzone, wordt dat gemis ruim gecompenseerd.

Bovenstaande is slechts een bloemlezing uit de lijst met nieuwe maatregelen voor 2013. Een flink aantal maatregelen heeft betrekking op exploitanten en de kermisbonden, of op horeca en diverse andere voorwaarden.

Er is volop beweging rond de Tilburgse kermis de komende jaren en wij hebben er, zij het langs de zijlijn, alweer enorm veel zin in!

3 Responses
 1. a van beurden

  nu de gemeente tilburg er weer een nieuw speeltje erbij heeft de spoorzone met de oude gebouwen en rotzooi die de ns heeft achtergelaten moet nu het besterdplein waar de kermis honderd jaar geleden begonen is nu het veld ruimen bedankt gemeente tilburg alle mensen die hier elk jaar wat ekstras konden verdienen zoals div eetgelegenheden worden aan de kant geschoven maar dat is voor jullie niet zo belangrijk want jullie hebben een groote bak met gemeensschapgeld waar jullie flink in kunnen graaien

  1. Dat is niet helemaal juist. Natuurlijk gaat de horeca daar klanten verliezen, maar het zijn de bewonerscommissie en de ondernemers op het plein die de kermis liever kwijt zijn dan rijk… Er wordt al zeker 10 jaar geklaagd bij de gemeente over overlast, en omzetdelving door de pleinwinkels (alsof daar normaliter wel veel mensen komen in de bouwvak vakantie).

   1. a van beurden

    woon zelf op het besterdplein maar bij mij is nog nooit iemand van het buurt commissie aan de deur geweest om over het een of ander te praaten en over de ondernemers maar te zwijgen want dat zijn er een paar die al jaren overal tegenaan schoppen dat zijn de zelfde die ook tegen het op zondag open zijn van de winkels in het centrum zijn en een tip voor hen ook zij kunnen op vacantie als het kermis is dan kan ik met mijn kinderen en met de hele familie lekker op mijn apartement genieten van onze kermis

%d bloggers liken dit: