“Er is niks mis met uitstraling van de Tilburgse kermis 2009”

(Kermis)ambtenaar Ton Vialle reageert verbaasd op de kritische beschouwing die Jos Kivits van de Tilburgse kermis 2009 maakte.

Matige kermislijst voor kroonjaar’. Dat artikel verscheen in het Brabants Dagblad en op onze website en is van de hand van kermisliefhebber en -kenner Jos Kivits.
“Ik was zeer verbaasd over de (negatieve) strekking van zijn verhaal en wil daar dan ook graag op reageren.” aldus Vialle.


“Ik ben als medewerker van het kermisteam al dertig jaar betrokken bij de totstandkoming van de Tilburgse kermis. Daarnaast ben ook ik een echte kermisliefhebber (en -kenner). In al die jaren dat ik bezig ben met dat geweldige evenement heb ik geleerd dat de Tilburgse kermis veel aandacht genereert. Dat is niet vreemd, want we hebben het hier over het grootste evenement van de Benelux. En dat evenement vindt ook nog eens in de binnenstad plaats. De heer Kivits stelt dat ‘een kermis met enige grootse uitstraling meer prioriteit verdient dan de belangen van omwonenden, winkeliers en marktkooplui’. Maar deze kermis is juist groot geworden door de medewerking en inzet van al die bewoners, winkeliers en marktkooplui. مواقع مراهنات كرة قدم Dat zijn veel verschillende belangen en die moet je allemaal laten meewegen. موقع قمار اون لاين Je kunt ook kiezen om de kermis te verplaatsen naar een terrein buiten de binnenstad, maar zo verlies je de unieke sfeer die bij de Tilburgse kermis hoort.”

Jos Kivits refereert in zijn artikel aan het niet gunnen van de Duitse attractie, Höllenblitz. Die indoorachtbaan stond ingeschreven voor het Koningsplein. لعبة قمار Een fantastische zaak, die wij graag in Tilburg hadden willen zien. Alleen bleek uit berekeningen dat die attractie te zwaar was voor het onderliggende parkeerdek van het Koningsplein. Je neemt een onverantwoord risico om een attractie dan toch te plaatsen.

Het voorstel van de heer Kivits om uit te wijken naar het Besterdplein was, gezien de afmetingen (front 50 meter, diepte 30 meter een hoogte van 30 meter) van de Höllenblitz, niet mogelijk. Met de winkeliersvereniging is er een nieuwe indeling gemaakt van het

Besterdplein, waarbij een attractie van deze grootte niet kan worden geplaatst. Verder is voor de Höllenblitz een langere opbouwtijd nodig en dat betekent dat de markt op het Besterdplein in het nauw komt. De oplossing van Jos Kivits is om de markt dan maar een keer te verplaatsen. Er worden tijdens de Tilburgse kermis al vijf markten verplaatst. Dat is een groot offer voor de marktkooplui, dus zomaar weer een markt verplaatsen is niet aan de orde.

De opmerking dat ‘Tilburg bezig is de interesse bij Duitse exploitanten voor Tilburgse kermis de nek om te draaien’ snijdt absoluut geen hout. Er staan dit jaar vier Duitse (en zes Belgische) exploitanten op onze kermis.

Uiteraard blikt de heer Kivits terug op de ‘reuzenradsoap’ van vorig jaar. De berichtgeving heeft iedereen via deze krant kunnen volgen. Alleen is Kivits niet op de hoogte van álle informatie; dus zijn opmerking mist feitelijke onderbouwing. De zaak is trouwens onder de rechter en er volgt dus nog een uitspraak.

Ik heb dit artikel niet geschreven om mijn gelijk te halen, maar de kermis gaat mij te veel aan het hart om niet te reageren. Iedereen heeft recht op zijn en haar mening, maar als zelfverklaard kermisliefhebber en -kenner heeft Kivits een deconstructieve lijn ingezet.

De Tilburgse kermis is meer dan alleen een verzameling attracties. Het gaat om het geheel. De sfeer, de verschillende geuren, de diversiteit aan bezoekers; dat is de kermis. En dat zullen die meer dan één miljoen bezoekers per jaar zeker beamen! Ook dit jaar.

Kermisambtenaar Ton Vialle is als medewerker van het kermisprojectteam dertig jaar betrokken bij de totstandkoming van de Tilburgse kermis.

Bron: Brabants Dagblad

noot redactie kermistilburg.nl: Het artikel verscheen enkele weken geleden in het Brabants Dagblad en ik heb toch even moeten nadenken of ik het wel zou plaatsen. Ik ken de betrokken ambtenaar en herken hem niet helemaal terug in het artikel, alsof het artikel overgoten met een “wij doen toch niks verkeerd” sausje, door een perschef of de journalist van dienst. De poll op onze website zegt denk ik wel genoeg. Meer dan 300 stemmen, waarvan er op dit moment 43% blij is en 43% niet. Dus voor beide kampen een artikel waar ze zich dan prettig bij kunnen voelen. Ik blijf wel ergens in het midden hangen, misschien dat we daar maar een artikel over moeten maken. Misschien dat een nieuwsdienst dat oppakt.

error: Content is protected !!

Ontdek meer van Kermis Tilburg | Tilburgse kermis 2023

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder