Nieuw kermisboek : STOOMCARROUSELS

De stoomcarrousels zijn jarenlang het middelpunt, het hart van de Nederlandse kermissen geweest. صور اونو Met prachtige façades en een betoverend interieur waren de stoomcarrousels niet alleen geliefd bij kinderen maar vooral ook bij de opgroeiende jeugd. باي سيف كارد

De jeugd die daar vrijelijk en op een zeer speelse manier, zoals het werpen naar elkaar van serpentines en confetti, op zoek konden naar misschien wel hun toekomstige partner. Onder het indringende geluid van een sissende stoommachine en op de vrolijke klanken van een kermisorgel, kon men zich tevens tegoed doen aan consumpties van allerlei aard, die geschonken werden aan het prachtig gebeeldhouwde buffet.

De glorietijd van de stoomcarrousels ligt tussen 1890 en het uitbreken van de 2e wereldoorlog.
Na de oorlog is de exploitatie nog moeizaam op gang gekomen maar het was voor iedereen duidelijk dat deze prachtige attracties de beste tijd hadden gehad.

De auteur van dit boek, de Waalwijker Hennie van Oers , heeft “de kermis” met de paplepel ingegeven gekregen. Zijn opa en vader bouwden reeds lang voor zijn geboorte (1953) allerlei miniatuurattracties waarmee ze zelfs de landelijk TV haalden. Hennie mocht helpen met de opbouw van de miniatuur stoomcarrousel en raakte meer en meer gefascineerd door deze prachtige attractie. Hij heeft zijn belangstelling verder verdiept en is informatie en fotomateriaal gaan verzamelen. بطولات مان سيتي Met een enorme kennis en documentatie voorhanden werd hij door vrienden en kennissen aangespoord om er een boek over samen te stellen.

Zes jaar heeft hij er over gedaan en het resultaat mag er zijn. Door genoemde parate kennis en zijn buitengewoon groot kermisdossier, is Hennie waarschijnlijk de enige persoon in Nederland die in staat is een dergelijke boek te componeren. Hij neemt ons mee in zijn kroniek naar de opkomst en de teloorgang van de stoomcarrousel, de toepassing van de stoommachine, Roermond als de kermisstad van Nederland, ontwerpers, constructeurs, beeldhouwers en kunstschilders, de romantiek, maar vooral naar de exploitanten zelf. De verhalen van en over deze kermis dynastieën in hun voor- en tegenspoed.

Een waardevol document waarin de herinnering aan de romantische “stoomcarrouselperiode” opgetekend is en voor het nageslacht bewaard zal blijven.

Het boek dat A4 formaat is en ca 270 pagina’s telt , is full colour druk met harde kaft en bevat ruim 850 authentieke foto’s en documenten, uiteraard hoofdzakelijk in zwart-wit. Het boek kost 29,95 euro exclusief verzendkosten. De presentatie van het boek is zaterdagmiddag 21 juli 2012, direct na de opening van de kermis-expo in het Raadhuis-Paleis aan het Willemsplein te Tilburg.

U kunt alvast intekenen , zodat u zich verzekerd weet van een exemplaar, via e-mail-adres kermisboeken@hotmail.nl. Na de presentatie van het boek zullen wij zo spoedig mogelijk contact met u opnemen om de levering en betaling af te ronden.
De uitgever, Stichting Kermis-Cultuur, wenst u veel lees- en kijkplezier toe.

www.kermiscultuur.nl

error: Content is protected !!