Pieken en dalen op Tilburgse Kermis 2017

Persbericht gemeente Tilburg:

De 450e Tilburgse Kermis beleeft vandaag zijn tiende en laatste dag. 2017 was een editie van pieken en dalen. Het ernstige incident met een 3-jarig jongetje zaterdag leidde tot heftige emoties. Roze Maandag was een dag waarop de stad uit zijn voegen barstte van feestende mensen, ook in combinatie met de wedstrijd van het Nederlandse dames elftal.

De kindermiddag op woensdag was geslaagd, net als de badeendenrace waarbij 21.500 euro is opgehaald voor het Ronald McDonald-huis. Het weer was niet iedere dag gunstig. Caribische donderdag beleefde een geslaagde eerste editie. Blauwe Zondag was dat ook, veel bezoekers waren te spreken over het feit dat de attracties voor het eerst twee uur lang zonder geluid en licht draaiden.
Op donderdag werd de kermis opgeschrikt door een ongeluk met een attractie in de VS, de exploitant van de Chaos besloot daarop zijn vergelijkbare attractie op de Tilburgse kermis uit voorzorg dicht te houden.

Intens
Kermiswethouder Erik de Ridder: “Dit was de meest intense kermis die ik heb beleefd als wethouder.
Het ernstige ongeval zaterdag blijft je wel bij. Tegelijkertijd merkte ik een geweldige sfeer in de stad op andere dagen. Met als absolute hoogtepunt natuurlijk maandag. We hebben laten zien dat we op één dag echt een geweldig feest kunnen neerzetten, met Roze Maandag, de Tilburgse Kermis en de WEURO. Dit jaar hebben we nog meer aandacht gegeven aan de beleving van de kermis. De kermiskleuren zijn niet meer weg te denken, ook horeca en exploitanten gebruiken die. Dat vind ik prachtig.”

Opvallend
Dit jaar kon je tijdens de kermis voor het eerst op ruim 50 meter hoogte dineren: Dinner in the Sky.
Ook werden er optredens verzorgd op dit platform in de lucht, onder meer door Miss Montreal. De afgelopen dagen kon je er vanaf bungeejumpen. “Dit is nu typisch zo’n initiatief dat perfect past bij de doorontwikkeling en verbreding van de Tilburgse Kermis”, aldus de Ridder. “Kermis moet in alle opzichten een beleving zijn, een onvergetelijke dag met pretgarantie.”

Kermisprijzen
Afgelopen donderdag werden de kermisprijzen uitgereikt. Dat leidde tot een bonte optocht over het kermisterrein. Exploitanten wachtten in spanning af of zij in de prijzen zouden vallen. “Het uitreiken 30 juli 2017 van deze prijzen is een hoogtepunt ieder jaar”, licht de Ridder toe. “Ik vind het echt mooi om te zien hoe trots de exploitanten zijn op hun attractie en op het feit dat ze op onze kermis in de prijzen vallen.”

Onder meer de Jumper Jumper op de Heuvel, de Poseidon op de Spoorlaan, De Flying Jumbo op het NS-plein en de nostalgische Cake Walk op het Koningsplein vielen in de prijzen. De publieksprijs was voor de gebakkraam van Richard Voets op de Spoorlaan. Gebakkraam Tiny Paashuis op de Besterdring ontving het Warme Kermis-hart uitgereikt, vanwege zijn jarenlange inzet voor het Ronald McDonaldhuis.

Overvolle laatste dag
De 450ste editie van de Tilburgse Kermis kent een overvolle laatste dag. Kermiswethouder Erik de Ridder: “Als je nog niet bent geweest, dan moet je vandaag echt nog even komen. De laatste kans van deze jubileumeditie. Met voor elk wat wils. Vanmiddag is er een Reuzenparade die start op het Pieter Vreedeplein en vanavond begraven we de kermis traditiegetrouw met een groots vuurwerk in de Piushaven. En dan moeten we helaas weer een jaar wachten. Gelukkig kunnen we ook uitkijken naar de tweede editie van de Winterkermis tijdens de kerstvakantie.”

Feiten en weetjes
Dit jaar stonden er 230 attracties op de Tilburgse Kermis.
Het kermislint was dit jaar ongeveer 4 kilometer lang.
Dit jaar werd een speciaal Tilburgse Kermis-lied gelanceerd: het lied van Ronnie Tober in een Tilburgs jasje.
KermisFM heeft tien dagen lang uitgezonden als de kermis open was. Dit hebben zij gedaan met ruim 200 vrijwilligers.
Alle parkeergarages in het centrum waren op Roze Maandag vol.
Online berichten tijdens de kermis: 17.000. Potentieel bereik: 67.000.000, twee keer zoveel als vorig jaar. De Facebook-pagina van de Tilburgse Kermis is gegroeid met 10.000 volgers, het aantal Instagram volgers is verdubbeld.
Ruim 40.000 liter urine werd tijdens de kermis ingezameld voor hergebruik.
26 aanhoudingen door politie, vergelijkbaar met vorig jaar.
De brandweer is 12 keer uitgerukt, onder andere voor een liftopsluiting en aantal kleine brandjes in het centrum.
700 verkeersborden en andere elementen in de openbare ruimte zijn voor de kermis verwijderd (die volgende week weer terug geplaatst worden).
143.000 liter zand is gestort voor de Lazy Beach in de Piushaven.
In totaal is vier kilometer dranghekken gebruikt.

Kermiswethouder Erik de Ridder heeft 132.360 stappen gezet op het kermisterrein; dat is ruim 100 kilometer. En de handhavers van de gemeente hebben 1.450 kilometer afgelegd deze kermis. Genoeg om de Spaanse supporters vanuituit Barcelona te begeleiden naar het Willem II stadion, voor de wedstrijd tegen Oostenrijk tijdens het EK voor vrouwen.

Noot redactie kermistilburg:
het berichtje wat ik posste op socialmedia over de stappenteller kreeg veel reacties: ik zette dit jaar ongeveer 128.000 stappen tijdens de kermis, maar legde ruim 105 kilometers af – ik ben dan ook een stuk langer dan de wethouder!

error: Content is protected !!