Terugblik: dit was de Tilburgse kermis van 2019!

De Tilburgse kermis 2019 zit er weer op, dit jaar speelde vooral het weer een hoofdrol. Het leverde het eerste weekend prachtige zomeravonden en een mooie Roze Maandag op, maar vervolgens ook een paar stille hete dagen. Na zon komt de regen en dat was het laatste weekend op sommige tijdstippen zeker een spelbreker tijdens het kermisplezier.

Dag1 – vrijdag

De kersverse wethouder Rolph Dolfs opende samen met burgemeester Weterings de Tilburgse kermis. Hoewel we de eerste avond nog niet konden spreken van topdrukte, was het al wel gezellig druk. Op de eerste vrijdag introduceerde de Stadsbrouwerij013 ook nog het meerzoete suikerspinbier. Het gesprek onder kermisliefhebbers en kijkmannen ging er nog vooral over waarom de Ghostrider tijdens de opbouw was vertrokken. De lezing uit het Brabants Dagblad werd in ieder geval niet aangenomen.

Dag2 – zaterdag

De zaterdagochtend ging voor zo’n 1200 mensen al vroeg van start. Het “urban-trail” hardloopevent de “Tilburgse kermisrun” was helemaal volgeboekt en de mensen konden een route van 5km (eigenlijk 6) of 10km (eigenlijk 8,5) over het kermisterrein en door de Spoorzone afleggen. Het leuke van dit event is dat je onderweg over, door en in attracties mag, maar ook een rondje door een zaal in de Pathé bioscoop – inclusief popcorn – zat in de route inbegrepen.

In de middag begon het te waaien – waarop het noodsysteem van de zweefmolen ingreep en deze stilzette. Het was alleen jammer voor de inzittenden dat dit op 60m hoogte gebeurde, wat een hachelijk half uurtje opleverde. Na 20 minuten kwam de molen weer keurig naar beneden en omdat de exploitant netjes zijn veiligheidsprotocol had gevolgd was er niemand in gevaar en kon de molen later in de avond weer zijn rondjes draaien. Overigens waren de mensen net op tijd beneden voordat er een fikse hagelbui losbarstte.

Dag3 – zondag

Blauwe zondag, de kermis begint “prikkelarm” – de lichten blijven uit, de muziek gedempt en zo krijgt de groep mensen die minder goed tegen al die prikkels kunnen toch de kans om een attractie te beleven. Een mooi initiatief wat inmiddels door velen gedragen wordt.

Als er geen echt nieuws is, dan komt er altijd wel iets uit onverwachte hoek. Zoals het bericht dat “luchtbuks Ria” te ziek zou zijn om dit jaar haar selfie te schieten in de schietsalon. Ze is inmiddels 99 jaar oud en heeft al 82 selfies geschoten in de schiettent, lang voordat het woord selfie bestond.

Dag4 – maandag

Roze maandag, maar op de bonte parade na, helemaal niet zo roze dit jaar. Natuurlijk zijn de attracties versierd en is het erg druk – maar de families voeren, vooral in de avond, de boventoon. Dat heeft alles te maken met de weersvoorspelling. Het is namelijk de laatste dag voordat de temperaturen boven de 30 graden gaan komen, misschien zelfs 39 op donderdag… het heeft zijn effect op de Roze maandag, het publiek is breder dan wat we afgelopen jaren gezien hebben. Misschien maar goed ook, want ondanks een ruime subsidie van de gemeente, heeft Stichting Roze Maandag zich niet echt laten zien in de media dit jaar (weet iemand het thema?) en lijken de bezoekers voor de Roze Maandag zelf steeds verder af te nemen en de kermis weer langzaam de overhand te krijgen.

Dag5 – dinsdag

De dinsdag is het voor het eerst warm. Met een temperatuur van ruim boven de 30, bewegen de vrijwilligers en de deelnemers van de gehandicaptenmiddag zich langzaam over het kermislint. Veel drinken, veel in de schaduw. In de avond is het druk te noemen, maar de weergoden lijken de kermis steeds minder goed gezind.

Op het Piusplein wordt kermiscarnaval gevierd. Het initiatief is leuk, gezellig, maar er zijn denk ik te veel mensen van buitenaf om het een breedgedragen event te laten zijn. Misschien moeten er wat meer Braziliaanse invloeden in.

Dag6 – woensdag

Op woensdag ging de Jaozeetie open, het leukste rariteitencabinet op de Tilburgse kermis. Waar de expo op het Koningsplein veel beeldmateriaal en schaalmodellen laat zien, kun je je bij de Jaozeetie vooral verwonderen over de verhalen rondom de kermis en die van Tilburg in het bijzonder.

Verder werden we opgeschrikt door het bericht dat een vrijwilliger van KermisFM bij een auto-ongeluk om het leven is gekomen op de Tilburgse ringweg. Joris de Greef zagen we afgelopen jaren veelvuldig als cameraman over het terrein struinen, maar zichzelf soms ook even breed maken als het even te druk rondom de veelal jonge verslaggevers werd. Hij zal gemist worden door heel het team van KermisFM.

Het was heet op die middag, te heet. Tal van activiteiten, waaronder de kinderspeurtocht en de badeendenrace, werden afgelast en verplaatst. De exploitant van de Reactor heeft dubbel pech, want een onderdeel wat de snelheid van zijn attractie regelt gaat – waarschijnlijk door de hitte – kapot en hij staat noodgedwongen stil.

Dag7 – donderdag

Met een middagtemperatuur van boven de 40 graden is er niets te beleven in de middag en in de avond komt het Caribische feest pas laat op gang.

De uitreiking van de kermisprijzen is een dag uitgesteld, maar de Stichting kermis cultuur reikt wel de Piet Maes prijs uit. De gelukkige dit jaar is het team van Zwieren en Zwaaien wat inmiddels 10 jaar de kermis onveilig maakt met items die de kermis op een luchtige manier in beeld brengen.

Dag8 – vrijdag

Ron Schuurkens stopt er mee. Het gezicht van KermisTV werd het meest bekend als de man die vele bekende en onbekende nederlanders op een frietje in een attractie trakteerde en dit jaar een talkshow presenteert met Ferry van de Zaande.

Ria schiet raak. Voor een dozijn toegestroomde media en haar begeleiding maakt Ria haar op haar 99e haar 83e selfie. Ze bleek voldoende hersteld van haar longontsteking.

Na zonneschijn komt de regen.. na een snikhete middag pakken de wolken zich samen en het water komt met bakken naar beneden. De kermisprijzen worden uitgereikt op het droge podium van het Piusplein.

De vrijdagavond is gelukkig verder droog en er zijn nog heel wat mensen die naar het centrum afreizen. De Reactor maakt zijn rondes weer. Een monteur kwam over vanuit Parijs en het onderdeel is hersteld.

Op social media onstond een dingetje over de hitte in de Muizenstad, alsof het niet overal warm was en het deed de exploitanten besluiten ook het koelere weekend niet meer open te gaan. In overleg met de gemeente waren zij, na de eerste hete dag, al niet meer open geweest.

Dag9 – zaterdag

De laatste zaterdag begint wat wisselvallig en ook in de avond zijn er regelmatig buien te verwerken, eerst te heet en nu dus te nat. Het zit exploitanten ook niet mee.

Dag10 – zondag

Een aantal mensen verzameld zich bij Muizenstad, om de exploitanten een hart onder de riem te steken. Ze ondergaan de aandacht gelaten en zijn geëmotioneerd. Hoewel ze in eerste instantie lieten weten nooit meer terug te komen, gaat de wethouder om de tafel om zich te laten voorlichten en om te bepalen of de gemeente hier een standpunt over gaat innemen. Naar onze mening is het frappant dat op twitter iemand zich afvraagt of het niet te warm voor de muisjes is en dat het gevolg is dat iemands broodwinning stil komt te liggen. Verder laten we het aan de experts.

Kermiswethouder Rolph Dols keek zondagmiddag in een toespraak terug op zijn eerste kermis. Hij vatte zijn eerste jaar als wethouder op de Tilburgse kermis samen. “Ik had vooraf het plan om me helemaal te laten onderdompelen en dat heb ik gedaan. Ik ben overal in geweest en heb veel mensen gesproken.”

De kermis zwierde na het vuurwerk nog even door, maar nu is het toch echt afgelopen.

kermistilburg.nl

De website trok dit jaar ook weer meer dan 100.000 unieke bezoekers tijdens de kermis, we kregen meer dan 300 volgers erbij op facebook en bereikten de 5000 volgers. Instagram is nieuw voor ons dit jaar, maar ook daar zien we nieuwe volgers en groeien we ook langzaam door (still learning).

De komende periode gaan we verder met het uitdiepen van de geschiedenis, zijn de verhalen van de Jaozeetie en de beelden van de expo ook hier te vinden, evenals tientallen teksten uit kranten en tijdschriften van weleer. Hier op de website is het hele jaar kermis in Tilburg!

error: Content is protected !!