Roze maandag: Na 25 jaar een lust of last ?

Het is 2015, de roze maandag viert haar 25 jarig bestaan. Eerst op 2 juli met een gala avond in de schouwburg en drie weken later natuurlijk op, of beter gezegd, aan de rand van het kermis terrein. En daar wringt sinds enige jaren de spreekwoordelijke schoen.

Verleden
Het is 1990 – hoogzomer, heel Nederland lijkt op vakantie en er valt, op de kermis in Tilburg na, niets te beleven. Lastig voor een van de redacteuren van de Gay Krant, met de taak om evenementen op teletekst aan te kondigen.
In zijn achterhoofd denkt hij aan de hoofdredacteur, die ‘s avonds bij zijn ouders vanaf het balkon de Tilburgse Kermis zal bekijken. Het grapje is snel geboren. De redacteur laat op de teletekstagenda verschijnen: ‘Homofeest op het terrein van de Nostalgische Kermis aan het Stadhuisplein’. En tot zijn verbazing komen honderden nieuwsgierige mensen op die mededeling af.

Het jaar erop wordt de roze maandag voor het eerst officieel in de Gay Krant aangekondigd. Vele honderden gays en lesbo’s reizen naar Tilburg. De tot dan toe stilste dag van de kermisweek begint gezelliger te worden.
13286750745_d86a335322_b
Er komen veel nieuwe bezoekers op af, al blijven dat jaar de hetero’s de kermismaandag nog overheersen. تعلم بوكر
De Tilburgse homohoreca en de Gay Krant richten de “Stichting Roze Maandag” op met als doel er samen voor te zorgen dat de Roze Maandag zoveel mogelijk bezoekers gaat trekken voor een geïntegreerd feest voor iedereen. Dat zou moeten via posters en een speciale bijlage in de Gay Krant. Ook wil de stichting dat activiteiten op elkaar worden afgestemd en dat in de toekomst een officiële opening in samenwerking met de gemeente Tilburg kan worden gerealiseerd.

In 1992 brengt de Gay Krant voor het eerst een echte bijlage over de Roze Maandag en die wordt gezien: in totaal komen ongeveer 20.000 mensen naar dit feest, waarvan een deel met speciale bussen uit Antwerpen, Amsterdam en Rotterdam. Wijlen Manfred Langer van de discotheek iT komt met een uiterst bont gezelschap en zorgt ervoor dat het NOS-Journaal en RTL-Nieuws onuitwisbare beelden kunnen filmen. Voor eens en altijd staat Roze Maandag op de kaart van grote gay evenementen.

Heden
We zijn nu zo’n 25 jaar verder en de Roze Maandag is eigenlijk niet meer wat het geweest is: een feest waarbij de hetero en gay community feestvierders een hele dag met elkaar en door elkaar door de stad, en in het bijzonder over de kermis trekken.

Met eigen apart gesubsidieerde campagnes, eigen feesten, een eigen trein, een eigen parade, is voor de gewone kermis vierder de roze beweging op de kermismaandag helaas weer een evenement geworden van “wij’ en “zij”.
Het mengt niet meer op het kermisterrein. De gays struinen niet meer uitgedost de hele kermisroute af ( de parade komt zelfs niet eens op de kermis ), de gewone bezoekers ergeren zich aan de drukte bij de terrassen die de looproutes op de kermis blokkeren en de exploitanten geven op de roze maandag eerder minder dan meer ritjes weg, ondanks het feit dat de meest fraai uitgedoste heren en dames vaak voor niets mee mogen draaien.

Integratie
Eigenlijk is een van de pijlers van de roze maandag dus weggevallen. De gays zijn in Nederland goed geïntegreerd stond recent nog in de krant. Meer dan 90% van de Nederlanders heeft er geen problemen mee. Vreemd genoeg lijken de gays zich op roze maandag zich niet meer tussen de hetero’s te mengen. De verzamelplaatsen, de evenementen, de optredens, de parade, de opening.. alles buiten het kermisterrein. De horeca heeft er een soort extra carnavals avond bij qua verdiensten, de exploitanten hebben het nakijken, hoewel ze gelukkig nog wel bijdragen aan de roze sfeer door hun attracties roze aan te kleden.

12339302945_43f3c09d6c_b

Op de eigen website van de stichting schreef vorig jaar een redacteur nog een bericht met de vraag “is het nog wel nodig ?”. Het artikel wijdt vervolgens uit over misstanden in de wereld, maar nergens word er vervolgens over de Tilburgse kermis gesproken. En natuurlijk is het vragen om aandacht voor de gelijkheid en tolerantie erg belangrijk, maar er staat geen duidelijk antwoord in op de vraag die de afgelopen jaren wat harder is gaan klinken tijdens de kermis: is het nog wel nodig, zo’n roze maandag?

Wij denken zelf niet dat de Tilburgse kermis een roze maandag nodig heeft. Net zo min dat de roze maandag de kermis nog nodig heeft. كيف تربح في الروليت Sterker nog, als er als datum de maandag voorafgaand aan de kermis gecommuniceerd zou worden, zou het waarschijnlijk net zo druk zijn in de Stadhuisstraat en op het Piusplein.

Beschouw het als organisatie als een compliment. De kermis heeft gediend als opstap voor iets groots, het oudste ? en meest gezellige grote gay event van Nederland. Het evenement lijkt echter de kermis ontstegen, kermis wordt er op roze maandag bijna niet meer gezamenlijk gevierd.

Bij deze dan maar de oproep aan de stichting roze maandag, integreer het feest weer meer met de kermis, zoals het 25 jaar geleden ontstaan is, ga niet voor die marketingprijs of die grote subsidie, maar trek als vanouds de hele kermis over – maak die parade maar 3 kilometer – van het paleis tot aan de Besterd – deel onderweg flyers uit en verkoop wuppies, zorg voor straks voor een nieuw evenement in de spoorzone en doe iets ludieks met de exploitanten, een leuk vormgegeven 10 rittenkaart of zo. Wees op deze manier creatief en niet met iets als een gay-village.

Er zijn inmiddels in heel Nederland heel wat roze zaterdagen, woensdagen, vrijdagen – maar het begon in Tilburg, dankzij de kermis – een feest voor iedereen, maar zeker ook samen door iedereen!

9358983408_99c236465a_b

error: Content is protected !!

Ontdek meer van Kermis Tilburg | Tilburgse kermis 2024

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder