Klaar met de Tilburgse Kermis

Het verhaal van Frans en Karin van Morkhoven (2012)

Op facebook viel ons oog op onderstaand stuk. Het is het verhaal van een Tilburgs echtpaar wat voor velen de afgelopen 7 jaar een vertrouwd gezicht was op de Tilburgse kermis.
Dit jaar zijn ze gepasseerd in de gunning van de consumptieplaatsen en het zit ze niet lekker. Onderaan staat de link naar de betreffende facebook pagina, waar je eventueel reacties kunt achterlaten.

Na 7 jaar is er nu een einde gekomen aan onze deelname aan de Tilburgse Kermis. Als rasechte Tilburgers hebben wij met hart en ziel geprobeerd de oude traditie van de Tilburgse Kermis-Koeken weer nieuw leven in te blazen. Dat is nu een halt toegeroepen, onze plaats is vergeven aan een Duitse firma, die in 2013 met 3 verkoopzaken in Tilburg staat.

In de winter van 2005, zaten we in enkele boeken van Lauran Wijffels te bladeren, (‘De kermis achterna’ en ‘Veel vermaak en weinig wol’) waarin een artikel was gewijd aan de aloude traditie van de Tilburgse Kermis-Koeken. We vonden het wel een leuk idee om als Tilburgse exploitanten deze traditie terug te brengen en hebben een afspraak gemaakt met het kermisteam om dit voor te leggen. Het reageerde direct enthousiast en stelde voor dat we hiermee in zouden schrijven en dat hiervoor dan een nieuwe speciale categorie werd aangemaakt in het maximumstelsel. Vanaf 2006 tot en met 2012 hebben wij met enthousiasme geprobeerd de kermiskoek weer onder de aandacht te brengen. We beschouwen het meer als een betaalde hobby, want we kunnen er absoluut niet van leven, maar vonden dat wij als Tilburgers niet konden ontbreken met de Tilburgse Kermiskoek.

De eerste twee jaar hebben we een houten chalet gehuurd, van waaruit we de verkoop deden, omdat we vonden dat de uitstraling hiervan niet genoeg niveau had hebben we speciaal geïnvesteerd in de bouw van een nieuwe verkoopwagen geheel in Art Deco stijl, die in de jaren 60 ook op veel fronten van diverse kermiszaken prijkte. Ook hier gevoel voor traditie dus, net zoals met de koeken en dat alles alléén voor de Tilburgse Kermis!

Omdat we nu ook meer ruimte hadden, zijn we dat jaar ook koeken gaan maken met tekst op bestelling! De klant kon vanaf toen zelf bepalen welke tekst in suiker moest worden opgespoten. Deze aanpassing was direct een groot succes en we kregen langzaam aan vaste klanten die elk jaar terug kwamen. De koeken gingen de hele wereld over met groeten aan geliefden, zoals naar militairen in Afghanistan of naar familie in Australië of Amerika. We schreven koeken in alle talen, zelfs in het Chinees en Russisch!

Ondertussen hadden we aan belangstelling van de media niet te klagen, alle Tilburgse kranten zoals Koerier, Stadsnieuws en Brabants Dagblad, maar ook Omroep Brabant radio & TV), Radio 8FM, Kermis FM en Tilburg Dichtbij besteedden elk jaar aandacht aan de tradite van de Tilburgse Kermis-Koeken! Verder is er een artikel aan gewijd in deel 9 van de encyclopedie ‘De Kleine Geschiedenis vanTilburg’, zo ook in het boekje ‘Tilburg met hart en ziel’. Dus ook gratis PR voor de Tilburgse Kermis!

Tilburg is de enige kermis waar wij deze koeken verkopen en U zult begrijpen dat wij trots zijn, dat wij in een relatief korte periode de Tilburgse Kermiskoek weer op de kaart hebben gezet. U zult dan ook onze diepe teleurstelling begrijpen, toen wij vernamen dat er in 2013 geen plaats meer voor ons is. Wij als keurig nette en voorbeeldige Tilburgse exploitanten die nooit een onvertogen woord hebben gesproken,zijn na al die jaren gewoon bij het grof vuil gezet als een nummer, dit zonder enige uitleg of overleg, hetgeen zeer wel mogelijk is bij een gesloten inschrijving.

Het gaat hier volgens ons en ook de heer Boots van de kermisvakbond NKB dan ook niet om de hoogte van het pachtbedrag, maar om het gun-aspect en blijkbaar hebben wij in die 7 jaar iets helemaal verkeerd gedaan en kan een Duitse exploitant dat beter! Deze staat nu met 3 zaken in Tilburg. Wij vinden dat 2 al ruim voldoende was geweest, zodat wij ons geliefde plekje gewoon hadden in kunnen nemen. Het gaat tenslotte niet om een grote Duitse publiekstrekker of worden de inschrijvingen tevens vervroegd om een Duitse koekenbakker binnen te kunnen halen??

Ondernemen is risco nemen, maar in dit geval had Tilburg haar eigen traditie toch wel beter kunnen beschermen! Wij zijn letterlijk en figuurlijk klaar met de Tilburgse Kermis!

Degge bedankt zèt de witte!!

Frans en Karin van Morkhoven

Overgenomen van “Kermisboeken”
Hier nog een artikel over de koeken op de kermis in 2012 van Dichtbij.nl

error: Content is protected !!