‘Kermisseizoen goed van start’

Directeur Jan Boots van de Nederlandse Kermisbond (NKB) spreekt van een goede start van het kermisseizoen in Nederland.

Hij onderschrijft daarmee uitlatingen van zijn Belgische ambtgenoot Guido Herman, voorzitter van de Belgische Bond van Foorkramers, in dagblad Het Laatste Nieuws. Die durft zover te gaan om te stellen dat de economische crisis mensen naar de kermis drijft.


Zuiderbuur Herman sprak na de Gentse Halfvastenfoor: “We hebben 25 procent meer klanten dan vorig jaar. Mensen besparen op citytrips en andere dure uitstappen. In de plaats daarvan kiezen ze voor het goedkope alternatief om plezier te maken: de kermis. مواقع روليت Een gezin dat naar een pretpark trekt, geeft op een dag al snel 100 euro uit. Wie een reisje maakt, is nog veel meer kwijt. De kermis is beduidend goedkoper.”

Toch zijn er ook signalen dat het minder gaat in kermisland. De Goirlese kermis levert dit jaar bijna 20.000 euro minder op dan verwacht. In 2007 schreven 200 exploitanten zich nog in bij de ver- pachting in Goirle; in 2009 lag het aantal rond de 100. In Tilburg daarentegen is de totale pachtsom dit jaar (2. 888 027.255) met 81.272 euro gestegen ten opzichte van 2008, maar die bedroeg 54. العاب بلاك جاك 166 euro minder dan 2007, toen er nog geen sprake van een crisis was.

Mede-oorzaak van de lagere opbrengst in Goirle is ook dat veel attracties waar prijzen te winnen zijn, lager inschreven vanwege de hoge olieprijs van vorig jaar. Olie wordt verwerkt in kunststof prijzen; de inkoopkosten van die prijzen zijn daardoor flink gestegen. Ook de economische crisis wordt als reden aangestipt waarom exploitanten zich een hoge pacht- som niet kunnen veroorloven.

Bron: Brabants Dagblad