Gastblog: Joost v. Puijenbroek – “Beste kermis van Europa”

Beste kermis van Europa

Tijdens de evaluatie van de Tilburgse Kermis 2012 in de raadscommissie toonde wethouder Möller (VVD) de ambitie in 2013 van de Tilburgse kermis de beste kermis van Europa te maken. Inmiddels zijn de exploitanten druk bezig hun attracties weer af te breken en begint in de politiek de periode van evaluatie. Ook de raadsfracties maken de balans op. Hierbij worden veel signalen gebundeld: gesprekken met kermisgangers, exploitanten, omwonenden, ingekomen brieven enzovoorts. Maar natuurlijk ook onze eigen waarnemingen. Laten we met die waarnemingen vandaag eens beginnen.


Het weer

Kermisexploitanten zijn net echte ondernemers. Het gaat pas slecht met ze als ze niets meer te klagen hebben. Dit jaar was het vooral klagen over het weer.

Hoewel we hier op geen enkele manier invloed op hebben was deze klacht wel terecht. Het ideale kermisweer is wisselvallig halfbewolkt weer. Het liefst zo rond de 22 graden. مسابقات اون لاين Maar dat kwam er dit jaar niet van.

De stralende zon was vaste gast dit jaar en liet van zich goed zien met een hittegolf tot gevolg. Hierdoor werd het vaak pas laat op de avond echt gezellig druk op het kermisterrein.

Op de laatste zaterdag, de dag dat exploitanten een deel van de mindere opbrengst goed konden maken doordat de kermis langer door zou draaien zat het hen ook niet mee. Noodweer teisterde Midden-Brabant en dus ook de kermis. Erg jammer maar helaas niets aan te doen. Maar aan een hoop andere zaken konden we wel wat doen.

Opstelling

De opstelling van de kermis is ieder jaar weer een heikel punt. Bezoekers en fans willen graag een herkenbare kermis terwijl de gemeente wil blijven verrassen met nieuwe indelingen. Dit is ieder jaar weer een gevoelige balans.

Dit jaar was de indeling opvallend anders. Er waren op diverse plaatsen open plekken en waren attracties ruim opgesteld. Dit was in ieder geval zeker niet het geval op het NS-plein. Na het wegvallen van het reuzenrad (waarover later meer) is niet gekozen om een kort geding met een exploitant te voorkomen en de Magic Mouse op de kop te zetten maar om als extra attractie de X Factory te plaatsen. Een draaiende bank met een volledig gesloten achterwand. Hierdoor leek het er op dat wanneer je het spoor onderdoor liep richting NS-plein de kermis ophield.In mij beleving was dat ook echt het geval.

(Kermis)cultuur

Het NS-plein had te leiden onder het geflopte plan om laagdrempelige cultuur krampachtig te verbinden met de kermis. Het plein kwam hierdoor levenloos en leeg over. De initiatieven op het verlaagde stuk van het plein konden niet rekenen op veel belangstelling van de kermisgangers.

Hieronder had ongetwijfeld ook het kermisplein De Besterd te leiden. شروط الحصول على بطاقة american express Het plein was qua attracties al niet interessant en aantrekkelijk opgesteld maar door de oninteressante aanloop er naar toe was het op het plein in mijn beleving nog rustiger dan in andere jaren.

Meer van hetzelfde

Verder heb ik veel klachten gehoord over het gevoel dat er dit jaar meer dezelfde attracties stonden dan andere jaren. Hoewel de klachten onterecht zijn kan ik me het gevoel voorstellen. Waar we in voorgaande jaren de attracties beter over de 3 kilometer verdeeld werden stonden dit jaar maar liefst 3 veel op elkaar lijkende achtbanen op nog geen 500 meter afstand van elkaar. Ook was het aantal boosters in overvloed aanwezig. Dit zorgde er voor dat de kermis op sommige plaatsen een saaie en eenzijdige indruk maakte.

Reuzenrad

Dat kunnen we in ieder geval niet zeggen over het aantal reuzenraden. Het hoogste reuzenrad van de Tilburgse kermis 2013 was wel 5 meter hoog. Ook bezoekers van buiten de stad kwamen viel het gemis aan een reuzenrad op. تنس اون Hoewel de exploitant die het liet afweten een ander reuzenrad had geregeld heeft de gemeente dit voorstel van de hand gewezen. Een opmerkelijke keuze waardoor een klassieker op het terrein werd gemist.

Slotsom

Maar het was lang niet allemaal kommer en kwel. Laten we wel wezen. De kermis trok net zo veel bezoekers als in 2012. Meer dan 1 miljoen mensen hebben zich prima vermaakt met bijna 300 attracties waaronder enkele heel opvallende (bijvoorbeeld: Tower eventcentre en De Vortex). Het popup restaurant bovenop het stadhuis was voor het tweede jaar op rij helemaal uitverkocht en ook volgens de politie was het een rustige kermis. Het was weer een waar volksfeest. De Tilburgse kermis is nog steeds de grootste van de Benelux, maar nog lang niet de beste van Europa. Maar ach, wat maakt het uit? We hebben ons met zijn allen weer prima vermaakt!

Joost van Puijenbroek is in 1982 geboren te Tilburg en heeft vervolgens in diverse wijken van de stad gewoond. Hij is sinds 2003 politiek actief en sinds 2008 betrokken bij Trots op Nederland. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010 haalde TROTS onder aanvoering van Van Puijenbroek 3 zetels. Klik hier voor zijn BLOG, of hier voor zijn twitteraccount

error: Content is protected !!