Exploitanten Tilburg dreigen met actie op Roze Maandag

TILBURG – De exploitanten van de attracties op de Tilburgse Kermis zijn boos en hebben vrijdagavond bij de opening van de kermis hun ongenoegen geuit. Ze overhandigden een brief aan wethouder Joost Möller met punten waar ze ontevreden over zijn. Reageert de gemeente daar niet of vijandig op, dan volgen acties, onder meer op Roze Maandag.

De exploitanten dreigen ermee om op Roze Maandag een uur langer dan toegestaan open te gaan.

Het hangt er volgens exploitant Jean de Vries maar net vanaf hoe de gemeente vrijdagavond reageert op de brief. Vervolgens krijgt de gemeente tot woensdag de tijd om de kermisgangers tegemoet te komen. Als dat niet gebeurt, overwegen de attractiehouders nog meer acties. Zo denken ze erover om na het einde van de kermis gewoon te blijven staan en open te gaan voor het goede doel.

Enorme modderpoel
De exploitanten zijn onder meer boos om de enorme modderpoel bij Het Laar in Tilburg, het terrein waar ze verblijven. De exploitanten stonden lange tijd tot de enkels in de blubber. Ook reden de wagens zich regelmatig vast in de modderpoel. Donderdag nam de gemeente – na langdurig protest – maatregelen door rijplaten en houtsnippers neer te leggen op het terrein.

Jarenlang legde de gemeente rijplaten neer maar die waren wegbezuinigd. Dat besluit is deze week teruggedraaid. Wethouder Joost Möller bood zijn excuses aan voor de situatie, maar desondanks willen de kermishouders bij de opening van zich laten horen.

‘De maat is vol’
Ook zijn er problemen over de pacht die de kermisexploitanten voor 1 juli hadden moeten betalen aan de gemeente. Door het slechte zomerweer vallen de inkomsten van de exploitanten tegen, en hebben sommigen grote moeite om aan de betaling te voldoen.

Toen de kermiswethouder de kermis opende op de attractie Chaos volgde er protest: de exploitanten droegen rode t-shirts met de tekst: De maat is vol. Toen de wethouder aan het woord was keerden ze hem demonstratief de rug toe. Regelmatig was er boe-geroep te horen onder de exploitanten. Hun actie verliep verder vreedzaam. De wethouder sprak uitgebreid met ze.

Bron: omroep brabant

3 Responses
 1. femke

  Exploitanten, dank weer voor een fijne kermis, dank ook dat jullie je laten horen, de protestactie jaren terug ‘Zeg nee tegen 19% BTW’ was fantastisch en gerechtvaardigd, net zoals nu weer. Prijzen zijn exorbitant en lijken bijna onhaalbaar(10.000 voor een dag?) Het is het feestje van ons, Tilburgers, en zeer zeker ook van jullie. Het is ons feestje, en ik ben blij dat ik nog steeds ieder jaar van jullie kan genieten hier.

 2. e.boswinkel

  ik denk dat alle exploitanten zelfs een te rade moeten gaan met elkaar EN prijsafspraken moeten maken net als in de grote handelswereld gebeurd, misschien gaan de pacht prijzen dan echt omlaag want wat daar moet worden betaal;d is gewoonweg van den gekke.

  1. jeffrey

   de prijs is gewoon duur omdat het stukje grond waar ze op moeten staan gewoon te duur is en gewoon omdat er winst moet komen om medewerkers te kunnen betalen.

   ik werk ook voor een kermis explotant en denk zelf ook van een pizza voor 4 euro en een broodje voor 5 euro.

   maar komt alleen omdat ze winst moeten hebben.
   dus zou de stuk grond goedkoop zijn is de kermis ook goed koop.

%d bloggers liken dit: