EHBO mijdt de “kermisnacht”

De vrijwilligers van EHBO-vereniging mijden de Tilburgse kermisnacht op zaterdag 24 juli. “Ze vinden het te gevaarlijk”, zegt voorzitter Erik Scholten.

Volgens een woordvoerder hoorde de gemeente pas begin deze week dat de vrijwilligers om 1 uur ‘s nachts hun werk staken op 25 juli. De kermisnacht, die dit jaar voor het eerst gehouden wordt, duurt tot 4.20 uur.


Volgens de gemeentewoordvoerder neemt de leiding van het GHOR – de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen – snel contact op met Petrus Donders. “Die vereniging verzorgt al jaren het EHBO-werk en we hopen dat we er uitkomen.”

Volgens Scholten zijn er echt geen vrijwilligers te vinden. “Ze voelen zich onveilig omdat mensen alcohol drinken.”

Mochten de Petrus Donders-vrijwilligers voet bij stuk houden, dan moet de gemeente op zoek naar een alternatief. “Een andere organisatie”, aldus de gemeentewoordvoerder.

Scholten: “Ook bij collega-verenigingen zijn geen vrijwilligers te vinden.” De nood bij de gemeente is hoog, want die is verplicht om EHBO-mensen in te zetten bij evenementen.

De kermis begint volgende week vrijdag en duurt tot en met zondag 25 juli. Omdat Tilburg dit jaar viert dat het twee eeuwen stadsrechten heeft, wilde de gemeente daar ook iets mee op de kermis doen.

Tijdens de kermisnacht komen er tweehonderd minuten bij en wordt de sluitingstijd 4.20 uur. Normaal sluit de kermis om 1 uur ‘s nachts. De horecazaken in de Tilburgse binnenstad mogen tot 4 uur open blijven.

4 gedachten over “EHBO mijdt de “kermisnacht””

 1. Vind ik heel terecht wij zijn voor de kermisganger die er een feest van willen maken.
  Niet voor die “feestgangers” die zich zonodig moeten bewijzen door te drinken. Ook de gemeente heeft hier een verantwoordelijkheid, er zijn alternatieven genoeg om de 2 eeuwen te vieren.
  Ik heb zelf al meerdere malen meegemaakt dat er dronken mensen vervelend deden bij de EHBO posten terwijl je ze MOET helpen. Ook verschillende malen de ass. van de Politie moeten inroepen, die er overigens erg snel waren.

  De gemeente moet eens nadenken voordat ze iets beslissen het zijn vrijwilligers die de diensten draaien en die kun je niet verplichten. Ik geef Eric Scholten en de andere verenigingen groot gelijk dat ze de diensten om 1 uur staken. Dit is altijd zo geweest zolang ik diensten heb gedaan.

  Gtrz Aenhya

 2. Ik draai al minstens 20 jaar EHBO-diensten mee op de kermis en het is inderdaad de laatste jaren steeds onveiliger geworden.
  De laatste jaren is wat de EHBO post doet: zodra het 1 uur is zo snel mogelijk sluiten en maken dat we weg komen omdat er steeds meer vechtpartijen, dronkelappen zijn en we al een paar keer bedreigd zijn of dat ze na een vechtpartij in de EHBO post komen voor verzorging en er dan weer gewoon door gevochten wordt omdat de “andere partij” ook aan komt lopen.
  Er is wel een porto waarmee we de politie kunnen oproepen maar ALS er écht mot komt dan is de schade al geleden voor er politie is! Er wordt teveel gezopen en er is gewoon te veel agressie. We zijn wel vrijwilligers!!!
  Misschien dat ze een paar mensen zo gek kunnen krijgen om tot 4.20 uur hun leven te wagen als ze die 50 euro per uur gaan betalen of zo. Maar mijn leven is meer waard, ik ga er inderdaad NIET tot zo laat zitten!

 3. Het eerste wat een ehbo’er leert is letten op gevaar. De kermisexploitanten zijn om 1 uur ‘s nachts al ruim 12 uur aan het werk. Deze mensen kennen geen tachograaf en gaan door, of het verantwoord is zal moeten blijken.
  Verder een paar onnauwkeurigheden rechtzetten. Petrus Donders heeft de organisatie maar alle EHBO-verenigingen incl. het Rode Kruis leveren vrijwilligers, een evenement als de kermis is niet door één vereniging te behappen. En de EHBO staakt niet om 1 uur ‘s nachts, die hebben er dan ook al 12 uur opzitten. De volgende dienst begint dan weer om 13.00 uur.

 4. Maarten heeft gelijk, ik heb me wat onhandig uitgedrukt wat het staken betrefd. Hij heeft gelijk EHBO staakt niet, nooit die letten alleen op het gevaar, allereerst voorzichzelf omdat ze anders een ander niet kunnen helpen.
  Maar 12 uur dienst doen op de Kermis is niet mis, het blijven en zijn vrijwilligers. Het is ook niet EEN ver. die het doet, maar in samenwerking met meerdere. Waarbij er meerdere waar ook het bestuur mee dienst doet, kun je van een ver. niet zeggen.

Reacties zijn gesloten.